Johan Eurén brottas i EM i Riga.
Johan Eurén brottas i EM i Riga. Foto: Mats Fagerström/SR

Johan Eurén testar OS-kvalformen i Riga

3:51 min

Han tog brons i OS i London. Men en knäskada har ställt till stora problem för Johan Eurén inför OS i Rio, och nu börjar det bli bråttom att kvala in till sommarens olympiska spel. 

Johan Eurén har gjort två operationer för att få ordning på sitt knä och är osäker på formen inför dagens start i brottnings-EM i Riga. 

– Det ska bli intressat att se hur man håller och hur man står sig, hur man hanterar nerverna också, säger han.

I åttondelsfinalen möter han Igors Kostins från Lettland.

– Det är först nu när det ställs på sin spets på tävling som man verkligen vet hur det känns och var man står någonstans.

Brottaren från Örgryte tog OS-brons i London 2012. Sedan dess har Johan Eurén gått upp en viktklass, från 120 kilo till 130, på grund av omfördelningen av OS-klasser. Knäskadan gjorde att han missade VM i Las Vegas i höstas som också fungerade som OS-kval.

– Det var ju sex platser de slogs om till Rio som vi gick miste om att få vara med och slåss om. Men lite grann får man gilla läget och se förutsättningarna som är just nu, säger Johan Eurén.

Men än är inte Rio-dörren stängd för 30-åringen.

– Vi får ta helgen först nu och sedan har jag ställt in mig på att jag ska till Mongoliet och kvala. Jag har två försök och allt annat än att det blir en kvalplats till Sverige det är ju en besvikelse så klart, säger Eurén.

Förutom Eurén är det två svenska brottare till i farten under lördagen. Frunze Harutunyan möter Shmagi Bolkvadze i kvalificeringsomgång i 66-kilkosklassen och Fredrik Schön möter italienaren Daigoro Timoncini i kvalificeringsomgång i 98-kilosklassen.

På EM:s avslutningsdag på söndag är det fyra svenska brottare i farten. Zackarias Tallroth i 71-kilosklassen, Robert Rosengren i 75-kilosklassen, Jim Pettersson i 80-kilosklassen och Kristoffer Johansson i 85-kilosklassen.

Följ dagens EM-tävlingar på Radiosportens sajt där reporter Mats Fagerström rapporterar från Riga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista