Norges Marte Olsbu.
Norges Marte Olsbu. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norsk VM-seger i stafetten – Sverige tia

De svenska damerna slutade på tionde plats i stafetten i skidskytte-VM i Oslo. Vann gjorde hemmanationen Norge.

Det svenska laget med Anna Magnusson, Mona Brorsson, Ingela Andersson och Linn Persson slutade tia i stafetten i skidskytte-VM.

I mål var man drygt tre minuter från segraren Norge, vars Marte Olsbu kunde hålla undan på slutsträcka. Norge har på de tio senaste stafetterna i världscupen inte ens varit på pallen. Det hände senast för mer än två år sedan, i Ruhpolding i januari.

Få hade trott att den norska publiken under VM skulle jubla mycket mer över Norges damer än herrarna. Före dagens seger tog ju också Tirill Eckhoff hem lördagens sprinttävling.

Franska stjärnan Marie Dorin Habert närmade sig en aning på slutsträckan, men kunde inte hota norskan, som med fem sekunders marginal säkrade det norska guldet. Tyskland, som före dagens lopp hade vunnit fem av de senaste sju damstafetterna i VM, slutade trea.

Linn Persson hade ett misslyckat slutvarv för Sverige och bommade sina extraskott vid det liggande skyttet så att Sverige tvingades till en straffrunda. Dock hade det förmodligen inte kunnat bli annat än en nionde plats om Persson lyckats undvika straffrundan.

I fjolårets VM-stafett slutade de svenska damerna nia, så dagens lopp var placeringsmässigt ett snäpp sämre.

På lördagen avgörs herrarnas stafett, innan VM avslutas med masstarter på söndag. Där står det klart att Mona Brorsson och Ingela Andersson tar plats, medan Fredrik Lindström bara är fjärde reserv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista