Kommer de olympiska spelen 2026 avgöras i St Moritz?
Kommer de olympiska spelen 2026 avgöras i St Moritz? Foto: Alessandro Della Bella/AP/TT

Schweiz vill arrangera vinter-OS 2026

Schweiz har tagit det första steget mot en ansökan om att få arrangera OS 2026. Det avslöjade landets olympiska kommitté under fredagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– I och med internationella olympiska kommitténs Agenda 2020 så har det blivit lättare och mer attraktivt att ansöka även för mindre länder som Schweiz. Vi anser att det nu är rätt tid att undersöka möjligheterna för en schweizisk ansökan, säger schweiziska olympiska kommitténs ordförande Jörg Schild enligt sajten Insidethegames.

Schweiz intresse för OS 2026 skulle kunna innebära att landet blir en framtida konkurrent till Sverige. I februari i år tog Stockholm det första steget mot en OS-ansökan genom att inleda en förstudie

I september nästa år kommer Schweiz bestämma huruvida de ska lämna in en officiell ansökan till den internationella olympiska kommittén, IOK. Vilka städer som kan vara aktuella är ännu inte bestämt.

Senast Schweiz arrangerade vinter-OS var 1948 då de olympiska spelen avgjordes i St Moritz. För tre år sedan planerade landet att ansöka om OS 2022 med Davos och St Moritz som olympiska städer, men den ansökan avbröts efter nej i en folkomröstning.

År 2019 kommer IOK att presentera vilken stad som får arrangera vinter-OS 2026.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".