Charlotte Kalla i Kanada.
Charlotte Kalla i Kanada. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix/TT

Kalla långt efter på favoritdistansen

De tunga banorna och den höga höjden i Canmore sög på nytt musten ur Charlotte Kalla i längdskidornas finaltour.

Den svenska skiddrottningen fick se såväl de suveräna norskorna som många andra före sig i resultatlistan från sin 14:e plats i fristilsloppet över en mil.

Charlotte Kalla var 1.18,9 från täten på det som normalt är hennes favoritdistans. Hennes förhoppningar om en tätplacering under Kanadatouren kom på nytt på skam.

– Det var väldigt tungt, det är svårt att hålla ihop tekniken. Det blir väldigt mycket fokus bara för att få krafterna att gå i rätt riktning, det är ingen fart i kroppen, säger Charlotte Kalla till Radiosporten.

Ingvild Flugstad Østberg överraskade med att vinna loppet, samtidigt som Heidi Weng var tvåa och drygade ut försprånget till världscupsuveränen Therese Johaug i världscupens finaltour.

Weng var 23 sekunder efter Østberg, men 17 före Johaug som oväntat fick nöja sig med sjätte plats och hon har 30 sekunders ledning inför den norska duellen på den avslutande klassiska jaktstarten över 10 kilometer på lördagen.

– Otroligt märkligt att det blev så här. Jag hade ett tungt andravarv och de var jätteskönt att jag gick ut en minut efter Therese och hela tiden fick tider på henne, sade Heidi Weng till SVT Sport.

– Det är otroligt skönt att inte har har Therese i ryggen på en gång i morgon. Men jag önskar att det hade varit fristil med tanke på hur det gick idag.

De övriga svenskorna, Anna Haag och Hanna Falk, kom på 30:e respektive 37:e plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".