Markus Ericsson och Fredrik Ekblom.
Marcus Ericsson och Fredrik Ekblom. Foto: Mats Dahlberg/SR.

Ericsson inför F1-premiären: ”Gäller att gå in i sin bubbla”

Möt Marcus Ericsson och Fredrik Ekblom, del 1
11 min

Nästa söndag inleds årets Formel 1-säsong med Australiens Grand Prix i Melbourne. 22 bilar kommer till start, i en av dom sitter Marcus Ericsson. Ett par veckor senare är det dags för en annan VM-serie, WTCC, att kicka igång i Frankrike med Fredrik Ekblom och Thed Björk i en helsvensk satsning där VM-titeln är målet på sikt.

Radiosporten har träffat Marcus och Fredrik hemma i Örebro för att snacka om årets säsong, om resor, hotell, dopning och teamkompisar. Om reglementen, framtidsplaner och konsten att få stallens många hundra personer att känna delaktighet.

– Jag är en kumlapojk som flyttat Örebro och hållit på med motorsport hela mitt liv, berättar 25-årige Markus.

– Samma gäller för mig, säger Fredrik.

Fredrik är 20 år äldre och den som upptäckte Marcus. Dessutom har dom båda faktiskt tävlat mot varandra en gång.

– Fredrik var snabbare, konstaterar F1-föraren.

– Jag fick nog en snabbare gokart. Det var ju hyrkarts, säger Fredrik med ett garv.

Marcus gör nu sin tredje F1-säsongen och han har lärt sig oerhört mycket om hur han ska hantera allt som händer runt en racehelg.

– När man är i bilen gäller det att stänga av allt utanför och gå in i sin bubbla.

Hans kontrakt med Sauber går ut efter säsongen, men han utesluter inte en fortsättning i stallet.

– Jag tycker vi har en bra potential för att kunna vara med och tävla med dom bästa. Men jag vet ju också om förutsättningarna inför nästa år.

Då går nämligen 17 av 22 förares kontrakt ut och några lär sluta köra. Det betyder att flera toppstall kommer att få nya förare.

Fredrik, som vunnit STCC (det svenska standardvagnsmästerskapet) fyra gånger ska nu ut i världen i VM-serien WTCC. Det är Volvo Cyan Racing som gör en satsning där målet är VM-titeln.

– Jag skulle bli besviken om vi första året är sämre än tia och glad om vi är bland dom fem bästa, säger Fredrik. Och jag tror att vi har chansen att vinna något race redan i år.

Fredrik kommer att åka i tolv länder och mest på banor han aldrig tävlat på tidigare. Premiären är i Frankrike första helgen i april.

Marcus inleder på söndag i Melbourne, Australien. Sedan väntar ytterligare 20 deltävlingar runt hela världen med flyg kors och tvärs.

– Förra året hade jag 240 resdagar, det blir inte färre i år. Det gäller att hålla koll på tiderna som man inte missar något flyg, peppar-peppar, säger Marcus och knackar i träskivan framför sig. Hittills har jag inte missat någon gång…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".