Foto: TT
1 av 2
Stökigt mellan Brynäs och Djurgården. Foto: Mats Ņstrand/TT
Brynäs.
2 av 2
Brynäs. Foto: Mats Åstrand/TT

Brynäs kvitterade efter stökig åttondel

2:08 min

Målskytt, skott i ribban och delaktig i situationen som fällde Djurgården.

Pathrik Westerholm var med i det mesta under de två och en halv minuter i slutet av första perioden där Brynäs lade grunden till 5-2-segern i Gavlerinkenoch tvingade fram en tredje match i åttondelsfinalen mot Djurgården.

Brynäsforwarden drog i gång hela händelsekedjan då han och Nick Johnson kom ensamma med Mantas Armalis och Westerholm avslutade ett snyggt passningssamarbete med ett distinkt direktskott som utökade hemmalagets ledning i matchen till 2-0.

Knappt två minuter senare prickade Westerholm ramen.

Gästerna vände spelet men i baksvansen på det Djurgårdsanfallet brann det till rejält när Pathrik Westerholms klubba plötsligt träffade Patrick Thoresen i ansiktet.

– Jag vet inte om jag hakar honom lite och sen vet jag inte riktigt vad som händer. Jag känner bara att jag får en smäll och blir groggy och sen liggande, sa Westerholm till Radiosporten om den omtalade situationen.

Gav igen med knytnäve

Norrmannen - som ska vara Djurgårdens fältherre och som var just det med 37 minuter och 15 sekunders i speltid i första matchen - tappade nu kontrollen och svarade med en knytnäve rakt i ansiktet på Brynässpelaren.

Domarduon missade uppenbarligen delar av händelsen då Thoresen fick matchstraff 5+20 minuter - men inte för sin egen vänsterkrok utan för Westerholms höga klubba.

För Djurgården blev känsloutbrottet och det påföljande numerära underläget precis före pausvilan dyrbart då Brynäs kunde surfa vidare på sin positiva våg och göra 3-0 på ett lurigt skott redan 50 sekunder in i andra perioden.

Mål i rätt match

Greg Scott - som inte hade gjort mål på tretton raka matcher - plockade då upp en stenhård sargstuds som landade vid ena stolpen och tryckte in pucken under Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis.

Djurgården reducerade sedan visserligen två gånger om genom men någon ny förlängning blev det inte utan Brynäs kunde i stället punktera matchen med två snabba mål på slutet av tredje perioden.

Vem som går vidare till kvartsfinal avgörs nu istället på måndag i en tredje avgörande match på Hovet i Stockholm.

– Det gäller att vi är på tårna direkt. Vi måste vara med från start och spela det spel vi ska göra, sa kvällens huvudperson Pathrik Westerholm.

– Vi är väldigt starka, vältränade och väldigt väldigt på grejerna. Grabbarna kommer att göra allt för att vinna på måndag, sa Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi


Brynäs-Djurgården 5-2 (2-0, 1-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (3.52) Marc-Anthony Zanetti (Sondre Olden, Jacob Blomqvist), 2-0 (17.32) Pathrik Westerholm (Nicholas Johnson, Oskar Lindblom).

Andra perioden: 3-0 (0.50) Greg Scott (Marc-Anthony Zanetti, Nicholas Johnson) spel fem mot fyra, 3-1 (7.49) Daniel Brodin (Marcus Sörensen, Markus Ljungh) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3-2 (13.29) Henrik Eriksson, 4-2 (17.31) Marc-Anthony Zanetti (Greg Scott) spel fem mot fyra, 5-2 (18.00) Ponthus Westerholm (Anssi Salmela, Daniel Mannberg).

Skott: 30-33 (10-11, 10-8, 10-14).

Utv, Brynäs: 3x2. Djurgården: 2x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Nord, Arboga och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 5 368.

1-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista