SOK:s ordförande Stefan Lindeberg
FOTO: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Stefan Lindeberg avgår som SOK-ordförande

Stefan Lindeberg avgår som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté efter 16 år på posten. Han kommer att lämna på årsmötet om sex veckor, enligt SVT Sport.

Lindeberg tillträdde som ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté år 2000. På årsmötet om sex veckor kommer han att avgå. 

– SOK är framme i en brytpunkt. Vi har utvecklat verksamheten otroligt mycket och går in i en ny fas nu och då tycker vi att det är helt rätt tid att sätta in en ny ledning, säger Lindeberg till SVT Sport.

– Om det är så att Stockholm vill gå vidare med en OS-ansökan 2026 innebär det ett arbete på nästan tio år. Hade jag fortsatt en bit till hade det blivit ett hack i nästa steg. Det har varit en fantastisk resa men nu är det helt rätt tid att bryta.

Lindeberg säger att det var ett svårt beslut att ta men att han är beredd att hjälpa sin efterträdare under övergångsfasen. 

– Jag avgår vid årsmötet om sex veckor och kommer att ha några månader där jag säkerställer att vi lämnar vidare vår kunskap och vårt kontaktnät.

Ännu är dock ingen efterträdare utsedd.

– Nu börjar en process som kommer att löpa fram till årsmöte då en ny ordförande ska utses, säger Lindeberg.

Vad Lindeberg kommer att göra nu, efter 16 år på posten som SOK-ordförande, är inte helt klart.

– Jag är ju 66 år och skulle kunna luta mig tillbaka och ta det lugnt, det vore inget konstigt med det. Men jag kommer att finnas med en tid nu när de nya krafterna ska jobba in sig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista