Marie Dorin Habert efter jaktstartsguldet i skidskytte-VM
Marie Dorin Habert. Foto: TT Nyhetsbyrån

Marie Dorin Habert skrev historia

Skidskytten Marie Dorin Habert har i och med dagens seger i masstarten tagit medalj i VM:s samtliga lopp, vilket är tangerat rekord. Svenskorna Mona Brorsson och Ingela Andersson slutade på 28:e och 29:e plats.

Inför dagens lopp hade Marie Dorin Habert fem medaljer, alltså en medalj från alla tävlingar i detta VM. Hon vann guld med Frankrike i mixed-stafetten, silver i sprinten, brons på jaktstarten, guld på distansen, silver för Frankrike på stafetten och idag fullbordade hon med att vinna guld på masstarten.

Dorin Habert skött tjugo träff och kunde i ensamt majestät glida över mållinjen i damernas sista VM-lopp i Holmenkollen. Tidigare är det bara Tora Berger som har tagit medaljer på alla distanser i ett och samma VM, det gjorde norskan 2013 under VM i Nove Mesto.

Tyskan Laura Dahlmeier tog silvret och finländskan Kaisa Mäkäräinen tog bronset.

Både Mona Brorsson och Ingela Andersson fick chansen att köra masstartsloppet, det var den första VM-masstarten i deras karriärer. Varken åkformen eller skytteformen från tidigare i VM fanns där. Brorsson slutade 28:a med två bom, och Andersson slutade 29:a med fyra bom.

Den bästa svenska placeringen under VM blev därmed Brorssons sensationella sjätteplats på sprinten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista