Foto: TT
Tallroth vann VM-brons. Foto: TT

Tung blågul brottningsavslutning

Det gick tungt för de svenska herrarna avslutningsdagen på Brottnings-EM i Riga.

Rimligtvis bör det vara åtminstone sex svenska brottare som kvalificerar sig till Rio. Fyra damer och två herrar känns realistiskt. Men kval är kval där dagsformen och inte minst lottningen avgör.

Det gick tungt för de svenska herrarna avslutningsdagen på Brottnings-EM i Riga.

Zakarias Tallroth som tog brons på VM i Las Vegas i höstas förlorade sin 1/8-final i 71-kilosklassen mot serben Maksimovic. I återkvalet förlorade Tallroth igen, denna gång på fall mot Aliyev från Azerbajdzan.

Robert Rosengren hade det ändå tyngre och förlorade sin första match i kvalificeringsomgång i 75-kilosklassen med 2-5 mot ungraren Szabo och fick inte ens någon chans till återkval.

Jim Pettersson vann sin första match i 80-kilosklassen över ungraren Szabo i kvalificeringsomgången med klara 6-0. Men förlorade sedan i åttondelsfinalen mot bulgaren Alexandrov.

Även Kristoffer Johansson hade en tuff dag. Johansson föll i åttondelsfinalen mot Beleniuk från Ukraina med 0-5, fick chans via återkval men föll även där. Tysken Kudla blev för svår där och Johansson förlorade med 1-5. 

Sammanfattningsvis stannade den svenska medaljskörden i Riga vid ett EM-guld – säkert bärgat efter fyra raka fallsegrar av Sofia Mattsson i 53-kilosklassen – och en bronsmedalj som comebackande Johan Eurén bärgade i en tuff kamp mot tysken Shchur i 130-kilosklassen.

Än så länge är det bara Sofia Mattsson, Johanna Mattsson och Jenny Fransson som är klara för OS i Rio. Johanna Mattsson avstod EM på grund av fotskada och Jenny Fransson var besviken över att bara fått gå en match i Riga innan hon åkte ut.

OS-kvalet avgörs i slutet av april där en del av brottarna kvalar i Serbien och några som exempelvis Johan Eurén väljer att kvala i Ulan Bator i Mongoliet. Ett tredje kval sker sedan i början av maj i Istanbul, Turkiet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".