Johannes Thingnes Bö. Foto: TT
Johannes Thingnes Bö. Foto: Vegard Wivestad Grott

Bö stoppade Fourcades rekordjakt

2:01 min

Hemmafavoriten Johannes Thingnes Bö satte stopp för Martin Fourcades jakt på den unika skörden av fyra individuella guld i samma skidskytte-VM.

Inför herrarnas masstart hade Martin Fourcade chansen att bli historisk. Något som Johannes Thingnes Bö satte stopp för.

Martin Fourcade hade inför dagens masstart vunnit guld i fyra av VM:s fem distanser. Han vann guld med Frankrike i mixed-stafetten, guld i sprinten, guld på jaktstarten och guld på distansen. Idag hade Fourcade chansen att bli historisk och vinna guld i samtliga individuella distanser under ett och samma VM.

Fransmannen började med en bom i första liggande skyttet men därefter var skyttet felfritt.

Trots att Fourcade sköt fullt på sista stå och gick ut med marginal på sju sekunder till Johannes Thingnes Bö lyckades Thingnes Bö gå ikapp. Norrmannen fortsatte att gasa på efter att han kommit upp i rygg på Fourcade. Inför hemmapubliken i Oslo lyckades Thingnes Bö gå ifrån fransmannen och ta hem sitt andra individuella VM-guld. Detta efter att ha slutat fyra i samtliga individuella tävlingar i detta VM.

I och med att Thingnes Bö gick hem med vinsten blev det inget fjärde individuellt guld för Fourcade. Han hade inför dagens tävling chansen att bli historisk med fyra individuella guld under ett och samma VM. Fourcade är ändå detta VM:s kung med totalt fyra guld varav tre av dem i individuella starter. Vilket han också lyckades med 2012 i Rupholding. Även Raphael Poiree (2004) och Ole Einar Björndalen (2009) har lyckats ta tre individuella guld under ett och samma VM. Björndalen som slutade tre i dagens masstart och tog sin fjärde medalj i detta VM. 

Ingen svensk lyckades kvalificera in sig till masstarten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista