STOCKHOLM 2015-08-25 U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson under en pressträff i Solna på tisdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Radiosporten granskar

Hård kritik mot U21-landslagets metoder

3:02 min

Det svenska U21-landslaget i fotboll använder mentala träningsmetoder som sågas av forskare och experter.

Metoderna kritiseras för att vara new-age-inspirerade och pseudovetenskapliga. Det handlar om så kallad HRV-träning som påstås ge dramatiska förbättringar i förmågan att hantera stressade situationer.

Men enligt flera experter som Radiosporten pratat med finns det inte några som helst hårda bevis för att det fungerar, det säger till exempel Steven Novella som är forskare i neurologi på Yaleuniversitetet i USA.

HRV-träningen som användes inför U21-EM förra året och som ska användas inför OS i Rio går ut på att spelarna fäster en mätsensor på örat för att mäta hjärtats aktivitet.

En jämn och fin kurva betyder att spelaren befinner sig i koherens, ett tillstånd präglat av inre lugn och harmoni, och som man med en enkel tanke kan koppla på i en kritisk situation, som en match.

Men det är många forskare och experter som kritiserar metoden. Steven Novella på Yaleuniversitetet säger att begreppet koherens är påhittat av organisationen Heartmath som ligger bakom HRV-träningen

– Koherens betyder ingenting - det är ett påhittad begrepp utan grund i medicin eller vetenskap, säger han.

De kurvor och figurer som visas på skärmen är inget annat än brus, säger Steven Novella:

– Det är bara brus, inget som visar att finns något meningsfullt fysiologiskt samband

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista