U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson.. Foto: Maja Suslin/TT.
Håkan Ericson. Foto: Maja Suslin/TT.

Håkan Ericson: Handlar om vår tro och vårt undermedvetna

4:51 min

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson använde HRV-träning på sig själv och laget inför och under U21-EM och tänker använda det även under OS.

Här förklarar Håkan Ericson varför han använder den ifrågasatta metoden.

Är det viktigt för dig att det finns en vetenskaplig grund och forskning bakom?

– Ja, det tycker jag väl. Men jag tror också att man får akta sig för att allt går att mäta. Det handlar mycket om att vår tro och vårt undermedvetna också kan spela roll. Du måste tro på det för att att det ska ha en effekt, du måste tro på det för att det ska få en effekt. På något sätt acceptera att det kan vara på något annat sätt. Den resan har jag gjort i livet, vilket gör att jag tar till mig sådana här saker.

Förståelse för att det kan låta flummigt?

– Ja, så är det. Men jag tror att om man utsätter sig för en strikt andningsträning så kan man känna en skillnad i kroppen efter några få minuter.

U21-landslaget är ett bevis för att det funkar?

– Jag vet inte det. Men jag upplevde en effekt på lite mjuka värden, hur vi hanterade situationer.

Varför är det viktigt hur man andas?

– Det är olika skolor, tittar man på de österländska metoderna så lär man sig från barnsben att ha kontakt med sig själv och att andas är lika viktigt som att äta. Vi ligger efter i västvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista