Forskare: ”Det är klassisk, klassisk pseudovetenskap”

Steven Novella om U21-metoderna: ”Tand-fe-vetenskap”
4:31 min

Steven Novella, forskare på Yale-universitetet i USA, kallar U21-landslagets mentala träning för ”tand-fe-vetenskap”

Det är ett avancerat vetenskapligt språk som används när Heartmath beskriver sina teorier. Det svåra språket är en del av problemet, det säger Steven Novella, forskare i neurologi vid Yale univeristy och känd profil inom skeptikerrörelsen som avslöjar pseudovetenskap:

– De använder snygga ord för få det att låta märkvärdigare än det är. De använder HRV för bevisa att större påståenden är sanna, säger Steven Novella.

Howard Martin är en av Heartmaths frontfigurer och enligt honom är det hjärtat som är centrum i kroppen, och inte hjärnan:

– Hjärnan får all credd - men det är hjärtat som är ingångspunkten och som kommunicerar ultrasnabbt med hjärnan, säger han.

Men här ser vi ett stort fel som Heartmath gör, enligt Steven Novella, nämligen att de har bestämt sig för en idé, och sen överallt letar efter bevis som stödjer den tesen. Det är tvärs emot vad man vanligtvis gör inom forskning, där man hela tiden försöker motbevisa sitt eget påståenden.

– Det de gjort är vad vi kallar "toth fairy science" - observera och göra antaganden utan att ifrågasätta sina antaganden, säger forskaren Steven Novella.

Steven Novella kallar det här för "tooth fairy science", alltså "tandfe-vetenskap". Vad Heartmath gör,till exempel när de talar om koherens, är att utgå från att fenomenet existerar. Sen sätter de igång och letar efter bevis, utan att någon gång ställa sig frågan om man är fel ute från början:

– De ställer aldrig frågan: är det här verkligen meningsfullt?

Ett exempel är emWave - apparaten som de svenska U21-spelarna använt. Där ser man alltså kurvor och siffror som påstås visa koherens. Det ser imponerande och vetenskapligt ut, men den vetenskaplia frågan är : betyder de här kurvorna något? Är det nånting verkligt:

– Det är lätt imponera med det, det ser ut som om tonvis av data som analyseras - men viktiga frågan är: betyder de här mönstren nånting - är de verkliga?

Bara för att det går att skapa skillnader i kurvorna på skärmen betyder inte att de har den effekt som du påstår:

– Bara för du kan skapa skillnader på skärmen betyder inte att har den effekt du påstår, säger Steven Novella.

Därmed så är emWave och Heartmaths påståenden om ett koherent tillstånd inget annat än tjusiga ord för avslappning - samma effekt som man får när man sitter ner och tar det lugnt, säger Steven Novella:

– Pseudofolk försöker paketera om avslappning, ge det nytt namn.

Så, inget annat än klassisk pseudovetenskap - lek med seriöst klingande ord, diffusa koncept - å där allt i slutändan handlar om att marknadsföra produkter, sammanfattar Steven Novella:

 Det är klassisk, klassisk pseudovetenskap, lek med ord, inte förstå vad som faktiskt sker.

Vi söker Heartmath Institute för en kommentar.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".