Stefan Lindeberg, SOK:s avgående ordförande.
Stefan Lindeberg, SOK:s avgående ordförande. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Här är snabbspåret till rollen som SOK-chef

2:09 min

Valberedningen får nu bara en månad på sig att hitta en ny ordförande för Sveriges olympiska kommitté. Den 12 april ska deras förslag till ny SOK-chef läggas fram.

– Stefans besked var både överraskande och mycket oväntat, säger till Radiosporten ordföranden för SOK:s valberedning Walter Rönmark, efter Stefan Lindebergs egna besked förra veckan att vid årsmötet den 19 april avgå som SOK-ordförande efter hela 16 år på posten.

Snabbspåret fram till en ny lösning ser nu enligt Rönmark ut på följande vis:

– I dag gick ett brev ut till de olympiska förbunden, där de uppmanas att nominera kandidater till ordförandeposten.

– De har tiden fram till den 29 mars att göra det. Vår ambition är att ha vårt förslag på ny SOK-chef klart den 12 april, en vecka före årsmötet.

Vad säger du om den ”arbetsyta” ni i valberedningen har fått?

– Det är ju inte det normala. Det vanliga är att valberedningen får gott om tid till den här processen.

Har du varit med om de här snabba buden?

– Nej, jag har varit i den här branschen i snart 50 år, men har nog aldrig varit med om det här, säger Walter Rönmark, som ändå tror det kommer att fungera bra.

Stefan Lindeberg själv motiverar sitt sena besked med att fem-sex veckor bör vara tillräckligt.

– Jag har respekt för den reaktionen, att valberedningen blev förvånad. Det blev styrelsen också i onsdags. Men jag har mötts av respekt för mitt ställningstagande. Och det är rätt att det kommer in en ny ledning i den här fasen, för att förhoppningsvis leda oss till ett OS i Sverige, säger Lindeberg till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista