Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK.
Peter Reinebo, verksamhetschef i SOK. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

SOK nekar bidrag till U21-landslagets kritiserade HRV-träning

3:32 min

Sverige olympiska kommitté kommer inte att stötta U21-landslaget ekonomiskt vad gäller den kritiserade HRV-träningen.

I går (måndag) rapporterade Radiosporten om den skarpa kritik som forskare och experter riktar mot U21-förbundskapten Håkan Ericssons metod för mental träning, den som kallas HRV.

– Det är klassisk pseudo-vetenskap, sa Steven Novella som är forskare i neurologi på Yaleuniversitetet i USA.

U21-landslaget ska ju också spela OS i Rio, men faktum är att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) för en tid sedan beslöt att inte bevilja anslag till den här sortens träning. Utan bara till spelarnas fysik och teknik.

– De hade en upplevd praktisk nytta av det arbetet fram mot EM, det får man ha respekt för att de har. Den metoden är inget som vi har i vår arsenal. Vi använder andra metoder som enligt vårt synsätt har ett högre evidensvärde, säger SOK:s sportchef för fotboll, Peter Reinebo till Radiosporten.

SOK:s psykologer förordar metoder som står på vetenskaplig grund, vilket de menar att Ericssons metod inte gör.

– Om ett landslag eller en gruppering har valt en väg för fysiskt, mental eller teknisk träning så är det deras val. Sedan kan det vara så att vi blir ombedda att stötta ekonomiskt och då får vi ta en diskussion. En del metoder finns det en stabil vetenskaplig grund för och andra metoder har man inte hunnit så långt, där är det mer spekulativt, säger Reinebo och tillägger:

– Men därmed inte sagt att vissa saker inte kan ha effekter för en viss individ. Det handlar om hur man genomför det och vad man tror på.

Håkan Ericsson och den mentale tränare han knutit till sig, Anders Nilsson, kommer att fortsätta använda HRV-metoden under OS-turneringen i Rio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista