Håkan Sjöstrand, generalsekr. Svenska Fotbollförbundet.
Håkan Sjöstrand, generalsekr. Svenska Fotbollförbundet. Foto: Henrik Montgomery/TT

SOK sa nej – Förbundet fortsätter stötta kritiserad metod

5:30 min

Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att förbundet kommer fortsätta stötta den kritiserade HRV-träningen.

Sveriges Olympiska Kommitté nekade bidrag till svenska U21-landslaget i fotboll, SOK sa nej när laget sökte pengar för att använda den kritiserade mentala träningsmetoden HRV inför OS.

SOK anser att metoden är för ovetenskaplig. Men fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger att förbundet kommer fortsätta stötta HRV-träning, eftersom dom äldre landslagen inte behöver använda vetenskapliga metoder.

Hur kan förbundet anlita ett företag som anses använda pseudovetenskapliga metoder?

– Våra seniora landslag har haft tillåtelse och får jobba mer med motivations- och inspirationsföreläsningar och sådana aktiviteter, säger Håkan Sjöstrand.

SOK har nekat bidrag. SOK anser att det är ovetenskapligt. Hur kan SOK göra den bedömningen och ni låta det fortsätta?

– I största möjliga mån ska det vara evidensbaserat, all vår ungdoms- och tränarutbildning bygger på att det ska vara så evidensbaserat som möjligt. Det här är en form av inspirationsföreläsningar för att höja motivation.

Varför är det viktigt på ungdomslagen och inte på de äldre landslagen?

– De seniora landslagen ges möjlighet att jobba med inspiration för att höja motivationen och prestera.

Det här företaget (Heartmath) kan ju sola sig i glansen och säga sig vara en del av U21-EM-guldet, hur ser du på att ni kan användas som ett skyltfönster för ett företag som använder de här metoderna?

– Grunden för att vi vinner ett guld är att vi har haft fantastiska spelare och ledare. Det här är små delar av ett stort pussel. Och så är det, naturligtvis många vill förknippas med nationalsporten svensk fotboll.

Kommer ni fortsätta jobba med Anders Nilsson (ansvarig för HRV)?

– Ja, det finns en planering där han deltar till viss del och i liten utsträckning. Men det finns inga krav på spelarna. Det här är en sekundär sak som finns i periferin. Vi jobbar framförallt med fotbollsdelarna.

Innan ni anlitade företaget, hade ni någon slags kontroll över vad de jobbar med och vad andra experter tycker om dem?

– Det var innan jag började min tjänst. Jag var inte med när besluten togs, men naturligtvis ger det anledning till reflektion, att se över om det finns saker vi behöver tänka över kopplat de här områdena.

Det är fritt fram för mer ovetenskapliga metoder?

– Det är som jag säger, det ges möjlighet för motivations- och inspirationshöjande aktiviteter. Man hittar små pusselbitar, kan det leda till framgång? Det yttersta beviset för U21 är att vi tog ett guld i somras.

Det kostar pengar att anlita ett sådant företag, då är det kanske viktigt att veta om det är vetenskapligt eller inte?

– Vi har en bra kostnadskontroll på allt vi gör.

Hur mycket har det kostat?

– Vad saker kostar är inget vi kommunicerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista