U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson gästar veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten. Foto: Maja Suslin/TT.
U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson gästar veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten. Foto: Maja Suslin/TT.

Håkan Ericson: ”Jag tänker fortsätta på samma sätt inför OS”

Håkan Ericsons replik på kritiken: "Det handlar inte om mental träning"
2:35 min

I morse berättade SOK att man vägrat ge bidrag till U21-fotbollen, bland annat eftersom den metod de ville ha stöd till saknar vetenskaplig grund. Nu replikerar förbundskapten Håkan Ericson.

– Jag tycker man har blandat äpplen och päron. Det vi jobbar med inom U21 är egentligen en bio-feedback på hjärtrytmen utifrån att man andas på ett speciellt sätt, säger Håkan Ericson.

Men inte bara SOK har uttryckt skepsis. Damlandslagets läkare, hjärtspecialisten och professorn i idrottsfysiologi Mats Börjesson hävdar att Ericssons HRV-metod inte har bevisats ge någon direkt positiv verkan.

– Jag har inte haft något samtal med Mats i den här fråga. Jag vet inte hur uppdaterad han egentligen är kring vad HRV-träning innebär. I övrigt har jag inga kommentarer.

Trots debatten som varit, med expertutlåtanden som ”new age-inspirerat” och ”klassisk pseudovetenskap” kommer Håkan Ericson inte att minska på sitt tillämpande av HRV-metoden.

– Det blir precis samma upplägg som sist. Alla spelare kommer att få var sin 15 minuters individuellt samtal med vår mentale coach om vad det här innebär. Och de som tycker att detta är något att bygga vidare på jobbar i så fall vidare på sin hemmaplan. Det här är en liten pusselbit bland allt annat vi gör.

– Att kalla HRV för ”new age” är i min värld inte relevant.

Enligt Håkan Ericson valde 14 av 20 spelare att använda sig av HRV-metoden under EM-året 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".