Håkan Ericsson under träning
Håkan Ericsson under träning. Foto: TT Nyhetsbyrån

EM gör att unga storstjärnor kan missa OS

Håkan Ericson om OS-resan: ”Har redan tre önskespelare”
2:54 min

Det är knappast rimligt att supertalangerna Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson kan spela både EM och OS. Det gör U21-tränaren bekymrad.

Vilket fotbolls-år! Det innehåller ju inte bara EM i Frankrike, utan också, för U21-landslaget, OS i Brasilien i augusti. Om ungefär en månad sker grupplottningen.

Redan om knappt två veckor är det dags för 2016 års första landskamp för detta yngre landslag. Det väntar bortamatch mot San Marino – i det EM-kval där Sverige hittills tio poäng av tolv möjliga.

Alla förväntade namn finns med i årets första trupp – utom Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf, som i stället nu hamnat i Erik Hamréns A-landslag.

Hur blir det för dem att kanske kombinera EM i juni/juli med OS och den preparering som krävs?

– Går Sverige en bit i EM så ska det mycket till för att man orkar att ladda om på bara några veckor till en helt ny turnering. Erik tar ju ut sin trupp den 11 maj. Sedan när jag tar ut OS-truppen i början av juni är det fullt möjligt att jag måste lämna platser öppna.

Hur tänker du kring överåriga spelare?

– Jo, jag har redan tre önskespelare i mitt huvud. Det är ju så många vi får ha i OS.

Finns Zlatan med bland dem?

– Det namnet är väl ganska okontroversiellt. Det är klart att jag tar med honom om han får tillåtelse av sin klubb och inte är småskadad.

Håkan Ericsson är just nu högst osäker på hur många spelare som kommer att stoppas från OS-spel av sina klubbar, vilket mycket väl kan ske eftersom svenska och utländska serier (dock ej i Tyskland) fortsätter som vanligt under OS-perioden.

Dessutom finns just nu ett antal skador, som gör att Ericsson måste vänta med att spela ihop sitt bästa lag.

– Joakim Nilsson, som spelat mittback tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf i de flesta matcherna är tyvärr skadad. Det är också David Moberg Karlsson som annars gjort bra ifrån sig i Nordsjälland, och även Simon Gustafson som haft en längre tids sjukdom.

Därtill har Emil Krafth och Kerim Mrabti sedan länge varit skadade.

Efter EM-kvalet mot San Marino den 27 mars och hemma mot Georgien den 3 juni blir det svårt att få till någon mer match före OS.

– Vi hoppas att vi ska få spela en landskamp den 29 eller 30 juli mot någon annan OS-nation på plats nere i Brasilien, avslutar Håkan Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".