Foto: Steffen Schmidt / AP
Foto: Steffen Schmidt / AP

Fifa bekräftar: Mutor inför VM 1998 och 2010

0:57 min

Fifa bekräftade idag att tiotals miljoner dollar används som mutor i samband med att Frankrike och Sydafrika fick fotbolls-VM 1998 och 2010, det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Internationella Fotbollsförbundet Fifa har presenterat en 22-sidig rapport. Fifa hävdar att de själva är offer av korrupta individer.

Fifa, som ju sedan några veckor har en ny högsta ledning, har aldrig uttryckt sig klarare än nu om mutor som ska förekommit i samband med beslut om var fotbolls-VM ska hållas.

Mutor förekom, röster köptes, när Frankrike fick VM 1998 och när Sydafrika fick världsmästerskapen så sent som 2010. Det är nu också Fifa:s slutsats.

Nu kräver Fifa att från de mutade delegaterna få tillbaka de ”tiotals miljoner dollar” som hamnade i deras fickor i samband med att dessa två VM hamnade i Frankrike och Sydafrika.

Rent konkret är det från amerikanska myndigheter Fifa vill få del av dessa miljoner. Det är nämligen i USA den juridiska processen pågår mot de ungefär 40 mutanklagade före detta Fifa-delegaterna – och de tjänstemän som på felaktigt vis hanterat enorma marknadsföringspengar.

”Pengarna som de har samlat i sina egna fickor hör hemma i fotbollsrörelsen, hos oss", utropar i ett uttalande i dag den nyvalde Fifa-presidenten Gianni Infantino. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista