STOCKHOLM 050915 - Syskonen Gisela och Urban Gunnarson äger Gunnarssons Träfigurer på Drottninggatan i Stockholm. Syskonen täljer och målar mellan 500 och 600 träfigurer om året. I mitten, omgiven av gubbar, står Israels forna premiärminister Golda Meir. Foto: Henrik Montgomery
Foto: Henrik Montgomery/TT

Så ojämställt är Idrottssverige

2:33 min

Män över 40 år dominerar Idrottssveriges föreningsstyrelser, det enligt en färsk utredning som visar att föreningarna inte lever upp till de demokratiska idealen.

Tre fjärdedelar av Sveriges idrottsföreningar saknar helt styrelsemedlemmar under 25 års ålder. Dessutom är 63 procent av styrelsemedlemmarna män.

Det visar en utredning som Johan R Norberg på Centrum för idrottsforskning gjort på uppdrag av Regeringen, vars statliga idrottspolitiska mål är att statens stöd till idrottsföreningar - ekonomiska exempelvis - ska stärka medlemmarnas kunskap om demokrati.

Men utifrån utredningens fokus på styrelsernas sammansättning är det tveksamt om idrottsföreningarna lever upp till det.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista