Fifas avgående ordförande Sepp Blatter. Arkivbild: Michael Probst/TT.
Sepp Blatter överklagar sin avstängning. Arkivbild: Michael Probst/TT.

Sepp Blatter överklagar till Cas

Sepp Blatter gör som sin avstängde kollega Michel Platini - överklagar sin avstängning till idrottens skiljedomstol Cas.

Den förre Fifa-ordföranden stängdes av tillsammans med förre Uefa-ordföranden Michel Platini på grund av en betalning till Platini på 2 miljoner dollar, cirka 17 miljoner kronor, för ett konsultarbete som det inte fanns kontrakt till.

Internationella fotbollsförbundet dömde först Blatter och Platini till åtta års avstängning. Dessa kortades i februari till sex år, men Platini meddelade genast att han tänkte överklaga till Cas, högsta idrottsliga instans. Nu har Blatter beslutat göra samma sak.

Under torsdagen avslöjade Fifa att Sepp Blatter plockade ut 3,7 miljoner dollar, omkring 30 miljoner kronor, i lön under 2015.

Samtidigt gick Fifa med 122 miljoner dollar i förlust förra året, över en miljard kronor, vilket till största delen beror på omkostnader i samband med korruptionsskandalerna. Fifa räknar med stora underskott i flera år.

Åklagarmyndigheten i Schweiz meddelade på torsdagen att man ska inleda brottmål mot Fifas tidigare generalsekreterare Jerome Valcke. Denne var under flera år Sepp Blatters högra hand och har stängts av i tolv år av Fifa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista