1 av 2
Matty Colley, Eskilstuna friidrottsförening.
2 av 2
Matty Colley, Eskilstuna friidrottsförening. Foto: Linn Nenzén/SR.
Juniorsporten

Juniorsporten om stavhopp

Juniorsporten 20 mars
12 min

– Om man vill flyga över en ribba, känna sig fri, ha kul och tycker att det är spännande att känna den här nervositeten när man flyger över ribban så tycker jag man ska prova, säger Smilla Gejdeman, 13 år och stavhoppare.

Häng med Juniorsporten på en klurig flygtur som också kräver teknik, snabbhet styrka och mod. Veckans program handlar om stavhopp, som beskrivits som en av de svåraste sporterna för att det är så många olika saker som ska klaras av.

Matty Colley, Emma Helander, Smilla Gejdeman och Felicia Karlsson är mellan 11 och 13 år och ganska nya på det här med stavhopp. Men under sin onsdagsträning med Eskilstuna friidrottsförening lyckas de beskriva alla momenten, vad som är svårt och fördelarna som Felicia och Emma har. Precis som några av de bästa stavhopparna både i Sverige och i världen är Felicia och Emma tidigare gymnaster.

– Det är jättemycket teknik och styrka. Man måste orka bära sig upp från staven och en del kanske tycker att det i början inte är så högt, men prova själv då, det är jättesvårt, säger Felicia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".