Mikaela Meijer är en av flera som har tackat nej till VM i Portland.
Mikaela Meijer är en av flera som har tackat nej till VM i Portland. Foto: Mikael Fritzon/TT

Friidrottarna säger nej till VM

Det är små startfält under helgens inomhus-VM i friidrott. Få klarade kvalgränserna. Arrangörerna har därför försökt bjuda in de bästa icke-kvalade friidrottarna, men de har fått så många nej att det inte ens blir fulla finalfält.

Kvalgränserna var stenhårda. Tanken var att gränserna skulle vara så svåra att max tolv stavhoppare och sexton längdhoppare skulle kunna kvala in.

Det var bara det att endast åtta kvinnliga stavhoppare klarade kvalgränsen. Arrangörerna försökte då bjuda in de hoppare som låg närmast utanför kvallistan. Men det var få som var intresserade av att plötsligt avbryta OS-uppladdningen för att istället åka och tävla i USA i mitten av mars. Svenska Michaela Meijer var en av alla som sa nej.

Friidrotts-VM i USA ligger ovanligt sent på säsongen. Många vill hellre träna inför utomhussäsongen.

Arrangörerna fick söka sig långt ner i årsbästa-listorna för att få någon kvinnlig stavhoppare att säga ja. Portugisiskan Marta Onofre, 28.a i världen, fick chansen till sist.

Det skulle varit tolv deltagare i damernas stavfinal i natt, men det var bara tio som ville vara med. Marta Onofre rev tre gånger på ingångshöjden.

Även det manliga längdhoppet har för få deltagare. Bara fyra hoppare klarade kvalgränsen på 8.18 i år. Det skulle varit sexton, men de har bara fått femton att ställa upp. Nästan hälften av de som bjudits in har inte ens varit över åtta meter.

Inte heller i herrarnas sjukamp är det tillräckligt många som vill vara med för att det ska bli ett fullt startfält med tolv mångkampare. En av de som tackade ja till att åka till VM var svenska Petter Olson.

På herrarnas 800 meter är det bara femton anmälda, däribland fyra löpare som är långt från elitnivå. Därför kliver den svenska doldisen Andreas Kramer in i VM som statistik-nia.

Sverige skickar en liten trupp efter att till exempel Michel Tornéus valt att träna istället för att VM-tävla. Den med störst medaljchans i den svenska truppen är Sofie Skoog, som inte klarade VM-kvalgränsen i höjdhopp, men som bjöds in för att fylla ut fältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista