Foto: TT
Angelica Bengtsson. Foto: TT

Angelica Bengtsson flyttar hem: "Au revoir France"

6:07 min

Stavhopparen Angelica Bengtsson flyttar hem till Sverige och lämnar sin franska tränare.

– Jag har funderat på att åka hem ett bra tag. I och med perioden som börjar efter OS så har jag funderat på Sverige. Jag har varit hemma och det har varit så roligt att vara hemma. Nu har jag flera skador. Jag har träffat läkare i Stockholm och det har känts bra. Allt jag behöver finns i Sverige, och jag saknar Sverige jättemycket, så jag åker hem nu. Jag orkar inte vänta till efter OS, säger hon till P4 Kronoberg.

En av orsakerna till flytten är framför allt på grund av att det blir lättare att behandla skador, enligt Bengtsson.

– Det finns fler skräddarsydda lösningar i Sverige. Vården är bättre i Sverige, jag förstår läkarna bättre. Och på träningen som kommer jag att kunna vara mer delaktig i och med att jag lättare kan göra mig förstådd.

Bengtsson medger att tajmingen inte var den bästa, bara några månader inför OS, men att hemlängtan var för stor.

– Det här är väl inte optimalt så nära OS. Men nu är fokus där och jag behöver bara vara frisk för att göra åtminstone ett hyggligt resultat i OS. Det var inte fel på något i Frankrike på det sättet, det var framför allt hemlängtan som gjorde att jag tog beslutet.

Angelica Bengtsson kommer nu att tränas av sin pappa Glenn.

– Det känns bra att åka hem. Jag tränade tolv år med honom förut och vi känner varandra bra. Vi kommer att ta vara på det som jag lärt mig i Frankrike. Som i exempelvis sprint.

VM-fyran skriver själv på Instagram: "Au revoir France, och hej igen Sverige".

Hon skriver också att det känns sorgligt att flytta från Frankrike och säga hej då till alla "underbara människor som tagit hand om mig under alla år i Frankrike, men jag är glad över att flytta hem till min familj igen".

Enligt förbundskapten Karin Torneklint handlar det om hemlängtan.

Flytten och tränarbytet sker med bara fem månader till OS

– Angelica är bra på att ta förändringar, så det brukar inte vara så stora problem för henne att ändra sin plan. Jag är ändå ganska lugn, säger Torneklint.

Förbundskapten Karin Torneklint säger till Radiosporten att Bengtssons pappa Glenn ska träna henne igen.

– Vi ska sätta oss ner och prata om hur de ska lösa allt. Det är nytt även för mig, säger Torneklint.

Redan 2012 flyttade Angelica Bengtsson till Frankrike. Sedan februari 2014 har hon tränats av fransmannen Sébastien Homo i Paris.

– Hon har trivts bra med honom. Jag har träffat honom och det är inga "hard feelings". Om hon vill ha stöd och hjälp så är han alltid beredd, säger Karin Torneklint.

Angelica Bengtsson är inte på plats på Inomhus-VM i Portland, en handskada gjorde att hon avslutade säsongen tidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista