20150905 Formel 1 Marcus Ericsson. Foto: Luca Bruno/TT
Foto: Luca Bruno/TT

Klart: Där startar Ericsson i F1-premiären

Lewis Hamilton står längst fram och svenske Marcus Ericssons bil får börja en bit bak i fältet.

Svenske Marcus Ericsson startar på 16:e plats i söndagens Grand Prix i Melbourne, Australien.

Britten Lewis Hamilton vann kvalet och startar i pole position i söndagens formel 1-premiär.

– Det var några sexiga varv, säger han.

Men de nya kvalreglerna får fortsatt kritik.

På lördagen var det premiär för formel 1:s nya regler för kvalet, som avgör vilken startplacering förarna får i grand prix-loppen.

Kvalet vanns av Lewis Hamilton, förra årets världsmästare, som dessutom varit snabbast på samtliga träningspass. Han duellerade om startpositionen med stallkamraten Nico Rosberg, Tyskland, som inte verkar ha störts av fredagens krasch då han skadade bilens främre vinge.

Trea startar Ferraris Sebastian Vettel. För Hamilton innebär kvalsegern att han för 50:e gången startar i pole position och han beskriver några varv som ”sexiga”.

– De kändes så bra. Jag bara flöt och gjorde inte några riktiga misstag. Som förare är allt du kan hoppas på att fortsätta förbättras, och det gjorde vi i dag. Jag är riktigt nöjd, säger han.

Både han och Nico Rosberg hyllar stallet för arbetet de gjort med bilarna.

– Det är väldigt tidigt (på säsongen), så vi ska vara lite försiktiga, men det verkar verkligen som att vi är snabbast där ute med god marginal. Det är fantastiskt att se det, säger Nico Rosberg.

Fortsatt kritik mot kvalet

Alla tre toppförarna är fortsatt kritiska mot kvalformatet. Publiken tvingades titta på en tom bana mot slutet, då förarna valde att inte slösa på däcken då de kände att de inte kunde slå förarna framför. Hamilton poängterar att förarna redan inför säsongen varnat för de nya reglerna.

– Till syvende och sist spelar det ingen roll för mig, jag gjorde vad jag behövde göra, säger han.

Mest kritisk är Sebastian Vettel, som helt vill återgå till de tidigare reglerna.

– Det fins inga bilar kvar att titta på. De vill se Lewis, Nico och Kimi (Räikkönen) pressa på under slutet av kvalet när banan ska vara som bäst. Jag tror inte att vi behöver kritiken nu, vi har redan gett den. Men det är fel väg att gå, säger han.

Loppet körs natten mot söndagen svensk tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista