Meraf Bahta
Meraf Bahta. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bahta tillbaka från skada – men vad blir OS-distansen?

Meraf Bahta tillbaka: ”Varit ledsen, besviken, arg”
7:13 min

Radiosporten mötte den skadedrabbade medel- och långdistanslöparen Meraf Bahta, som äntligen är kvitt problemen. Men som ännu inte bestämt sig för vilken distans hon ska satsa på i OS.

– Vi bestämmer efter några lopp, säger hon.

Meraf Bahta är frisk och det spritter i benen när hon lapar i sig av den första vårsolen vars strålar värmer behagligt mellan de röda stugorna uppe i Skatås motionsområde i Göteborg...

– Det är väldigt fint väder idag.

Meraf Bahta blev svensk medborgare i december 2013 – hon kom hit efter att ha flytt från den eritrianska armén. Ett drygt halvår senare blev det succé och guld vid EM i Zürich på 5 000 meter.

Efter EM-guldet fortsatte Meraf Bahta att springa fort och var i sitt livs form...när hon lyckligt trampade fel under ett träningspass. En slemsäck i foten var skadad och läkningsprocessen drog ut på tiden.

Ett och ett halvt år har ägnats åt rehabilitering och en frustrerad Meraf Bahta har tvingats titta på när konkurrenterna tävlat.

– Helt värdelöst. Jag har varit ledsen och besviken. Jag har varit väldigt arg över att inte kunna vara med och tävla.

Meraf Bahtas tränare Ulf Friberg:

– Ja det var ingen glad tjej som kämpade förra sommaren för att komma i tävlingsbart skick – och dessutom se sina konkurrenter tävla. Nej, det är inget hon vill uppleva igen så hon är sugen.

I år avgörs två stora mästerskap – EM i Amsterdam och så OS i Rio. Under skadefrånvaron har Meraf Bahta fått chansen att träna upp sin styrka – hon har tidigare varit betydligt svagare än sina konkurrenter.

Nu är Bahta tillbaka efter de efterhängsna problemen och hon har genomfört två lopp efter sin comeback.

Och hon siktar på att vara med i såväl EM som OS – men på vilken distans...1 500 meter eller 5 000 meter? Det är inte klart än utan vårens tävlingar får avgöra.

– Vi bestämmer efter några lopp.

Meraf Bahta vet inte i nuläget vilken distans hon ska välja utan tycker att båda är lika roliga.

Tränaren Ulf Friberg säger att hon behöver lite mer tuffhet på 1500 meter, men å andra sidan ligger hon närmare den absoluta toppen på den distansen än 5 000 meter.

Lyssna på reportaget i ljudet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".