Foto: Robert Granström / TT
Foto: Robert Granström / TT Foto: Robert Granström/TT
Skellefteå HV71 5-4 e förl

Fräcka tekningen avgjorde för Skellefteå i sudden

2:38 min

Jimmie Ericsson blev stor hjälte när Skellefteå suddenslog HV71 för andra matchen i rad. 

En av de fräckaste tekningarna jag sett i ishockey. HV-spelarna tror inte att det är sant.

– För det första så var det grymt skönt att se den gå in och få den träffen man fick. Vi spelade ju fyra mot fyra (efter en dubbelutvisning), då har man oftast ingen spelare vid sig till vänster sida om sig om man tekar från vänster. Man måste vinna klockrent bakåt och då kände jag att jag ville skjuta direkt. Jag gör det då och då och det är verkligen inte ofta den går in. Men det är klart att det är en hel del tur att jag får på ett sådant skott och att den slinker in, säger Jimmie Ericsson till Radiosporten.

Skellefteå tog med nöd och näppe ännu en förlängningsseger mot HV71 (5-4) och har chansen att avgöra kvartsfinalserien på tisdag i Jönköping.

Detta efter Jimmie Ericssons fräcka tekningsmål – ett skott direkt på nedsläpp – ett par minuter in i sudden inför snopna HV-spelare. 

Dessförinnan hade han gett sitt lag chansen att vinna genom att kvittera till 4-4 strax innan slutet av den tredje perioden.

Nu har Skellefteå skaffat sig matchboll, leder kvartsfinalserien med 3-0 i matcher och kan ordna en semifinalplats i Jönköping på tisdag.

Matchen avslutades dramatiskt men inleddes med ett ställningskrig där båda lagen var noga med att inte göra några misstag bakåt. Efter drygt halva den första perioden stod det 1-1 i skott och Skellefteå kunde inte skjuta sitt tredje skott i matchen förrän strax före den första pausvilan. När hände det senast?

Skellefteås 1-0-mål efter 8.44 i mittenperioden fick fart på tillställningen. Det var Mattias Ritola som i numerärt överläge satte dit pucken. Målet fick HV 71 att släppa på handbromsen - och vips hade smålänningarna både kvitterat och tagit ledningen.

Plötsligt var det nerv i en match som dittills inte alls varit lika intensiv som de båda tidigare kvartsfinalmötena.

Framför allt Skellefteåspelarna såg tröga ut och kom inte upp i samma nivå som i sina båda segermatcher dessförinnan. Ändå lyckades man utjämna strax före slutet av mittenperioden när Andrew Calof styrde in 2-2.

Med två snabba mål i inledningen av den tredje perioden ryckte HV71 åt sig initiativet i matchen. Tveksamt agerande från hemmalaget i egen zon låg bakom båda målen.

Men en glödhet Andrew Calof och en lika giftig Jimmie Ericsson såg till att Skellefteå kunde vinna även den här matchen, trots bra spel av HV 71.

Först kunde Andrew Calof reducera till 3-4 efter 4.26, hans femte mål på de tre kvartsfinalmatcherna. Jimmie Ericssons styrning efter 17.03 betydde 4-4 och förlängning.

Och sedan avgjorde Skellefteås lagkapten också matchen på egen hand i förlängningen.


MATCHFAKTA

Skellefteå AIK-HV71 5-4 e förl (0-0, 2-2, 2-2, 1-0)  

Andra perioden: 1-0 (8.44) Mattias Ritola (John Norman, Jimmie Ericsson) spel fem mot fyra, 1-1 (12.00) Chris Campoli (Adam Almquist, Christoffer Törngren), 1-2 (13.16) Emil Johansson (Lawrence Pilut, Anton Bengtsson), 2-2 (18.33) Andrew Calof (Niclas Burström, Axel Holmström).

Tredje perioden: 2-3 (1.26) Christoffer Törngren (Pär Arlbrandt), 2-4 (1.52) Emil Johansson (Erik Andersson, Anton Bengtsson), 3-4 (4.26) Andrew Calof (Axel Holmström, Niclas Burström), 4-4 (17.03) Jimmie Ericsson (Fredrik Lindgren, Tim Heed).

Fjärde perioden: 5-4 (1.46) Jimmie Ericsson.

Skott: 28-19 (4-5, 11-6, 12-7, 1-1).

Utv, Skellefteå AIK: 5x2. HV71: 6x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 5 537.

Skellefteå AIK leder med 3-0 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista