Pingis
Genrebild, bordtennis. Foto: TT Nyhetsbyrån

Perssons första SM-guld – slog lagkompisen

Jon Persson slog sin lagkamrat Jens Lundquist och tog hem SM-guldet i bordtennis.

Jon Persson, 29, och Li Fen, 39, heter årets svenska singelmästare i bordtennis.

För Persson blev det hans första vinst medan Fen kom tillbaka efter ett års uppehåll och tog sin tredje vinst.

– Äntligen. Jag har aldrig tidigare varit med så här långt framme och så skönt det känns, sade en mer lättad än glad Jon Persson minuterna efter att han avgjort SM-finalen.

Med lite distans lär han komma att njuta av guldet. Jon har varit med i landslaget flera år, gjorde VM-debut 2007, men har ändå fått stå i skuggan av de andra många gånger.

Det blev en dubbel klubbuppgörelse mellan Jon Persson och hans motståndare Jens Lundquist. Dels representerar de båda Söderhamns UIF i tävlingssammanhang, dels spelar de i samma franska klubb, Vaillante Sport Angers, så det ha blivit många träningstimmar och resor ihop.

– Vi bor och tränar i Söderhamn och reser till våra matcher i Frankrike, så det blir en hel del timmar tillsammans, sade Jon Persson.

Den sju år äldre klubbkompisen Jens Lundquist har ett fantastiskt SM-facit med nio finaler på 13 år. Det blev dock inte något femte guld. För detta satte Jon Persson stopp, som bara har ett brons sedan tidigare.

Jon spelade långa stunder fenomenalt med ett högt uppdrivet temo, precisa och tunga slag som han kunde trycka Jens från bordet med.

– Det var en jämn match men jag hade marginalerna med mig i några avgörande lägen, medgav Jon Persson.

Han behöver inte be om ursäkt för första SM-guldet i singel. Han hade en tuff väg fram till finalen med vinst över två landslagsspelare, Mattias Karlsson i kvartsfinalen och Pär Gerell i semi.

Regerande mästaren Kristian Karlsson, har haft en lång säsong, såg sliten ut och föll i semifinalen mot Jens Lundquist.

Li Fens väg till SM-guldet i damsingel kan liknas vid en promenad i parken. Li Fen gjorde 20-0 i set på sina fem matcher och i frånvaro av Matilda Ekholm blev det inte någon värdemätare. Li och Matilda har en betydligt viktigare tävling framför sig, OS-kvalet 6-10 april.

– Ska vila ett par dagar för att sedan komma väl förberedd till OS-kvalet, sade Li Fen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista