Segling Josefin Olsson
SANTANDER 20140918 Josefin Olsson tog Sverige första medalj vid kappseglings-VM som just nu avgörs i Biscayabukten utanför den nordspanska staden Santander. Foto: Oskar Kihlborg / SSS Foto: Foto: Oskar Kihlborg / SSS

Självkritik ska göra Josefin Olsson till OS-medaljör i Rio

Laserseglaren Josefin Olsson: "Du är dålig på det här"
7:13 min

Josefin Olsson kom som på 18:e plats vid OS i London. Nu har laserseglaren utvecklats och är ett stort medaljhopp i Rio de Janeiro.

Josefin Olsson är ett av Sveriges största medaljhopp i OS i Rio de Janeiro i sommar. Laserseglaren var som 22-åring redan med i London men sedan 18:e platsen då har hon utvecklats i en rakt stigande kurva med VM-silver, EM-silver och också vinst i världscupfinalen i slutet på fjolåret.

Radiosporten träffade Josefin Olsson när hon för en gångs skull var hemma i Sverige och inte ute på något av världshaven, för att prata om årets stora mål – de Olympiska spelen.

– När man åker till ett OS har man ju drömmar om medalj. I efterhand var det aldrig realistiskt. Utan hade jag gjort ett bra OS skulle jag varit topp 10, säger Josefin Olsson om de förra olympiska spelen.

Hon har tvingats till tydliga förbättringar för att få chansen till revansch i Rio och det har stundtals varit tufft att ta emot kritik och själv upptäcka sina svagheter.

– Du har för dålig fysik eller du är för långsam på kryssarna. Det är lite tungt att erkänna för sig själv ofta, men om man lyckas göra det och sen jobba med dom bitarna på rätt sätt, då händer det grejer.


Peter Ahnberg
peter.ahnberg@sverigesradio.se
Johan Wallberg
johan.wallberg@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".