Jevgeny Saleev.
Jevgeny Saleev. Foto: JACK GUEZ

Ryska brottare kan portas från OS i Rio

Nu dras även brottningen in i den ryska dopningsskandalen. "Ett tiotal" ryska brottare har fastnat i dopningstest.

Brottningstävlingarna i sommarens OS kan bli helt utan ryskt deltagande, uppger det ryska brottningsförbundets ordförande Michail Mamiasjvili.

– Alla mår psykiskt dåligt, säger Mamiasjvili.

Jevgeny Saleev, VM-silvermedaljör 2014, är en av två ryska brottare som lämnat prover med spår av hjärtmedicinen meldonium, som förbjöds vid årsskiftet och som enligt R-sport fällt ett 40-tal ryska idrottare i mer än tio sporter den senaste tiden - bland dem tennisstjärnan Maria Sjarapova.

Den svenska brottningsstjärnan Johan Eurén kallar tisdagens avslöjande "sensationellt".

– Ryssland är en jättenation. Om tio har åkt fast ni kan de säkert ta fram tio till i varje viktklass, säger Eurén till TT.

Han har inte hört dopningsrykten specifikt kring ryska brottare, men säger generellt:

– När man pratar med länder i öst hör man att de har en annan inställning. När någon har åkt fast tycker de inte att det är skamligt. Det är mer otur att de åkte dit, säger Eurén, som 2013 fick ett VM-brons retroaktivt sedan guldmedaljören Amir Aziz Aliakbari från Iran stängts av på livstid för dopning. 

Rysk friidrott är sedan tidigare avstängd från alla internationella tävlingar och riskerar att missa OS på grund av misstankar om stadsunderstödd dopning.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko ska ha erbjudit sig att avgå till följd av skandalerna. Men president Vladimir Putin sade på tisdagen att Mutko stannar på sin post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista