Foto: Ferdinand Ostrop / AP
Franz Beckenbauer. Foto: Ferdinand Ostrop / AP

Fifa utreder Beckenbauer och VM 2006

Fifa misstänker att det inte gick rätt till när Tyskland tilldelades fotbolls-VM 2006.

Fifas etiska kommitté har därför startat en utredning av sex personer knutna till VM-organisationen, däribland den förre fotbollsstjärnan och ordföranden i VM-organisationen Franz Beckenbauer.

Beckenbauer, Theo Zwanziger, tidigare ordförande i det tyska förbundet, Horst Schmidt, tidigare generalsekreterare, samt Stefan Hans, före detta finanschef, misstänks för "opassande betalningar och kontrakt för att få fördelar i valet av VM-värd 2006", skriver Internationella fotbollsförbundet Fifa på sin webbplats.

Dessutom misstänks Wolfgang Niersbach, tidigare ordförande och Helmut Sandrock, som var generalsekreterare och turneringsdirektör, för att inte ha rapporterat kännedom om brott mot Fifas etiska regler. Niersbach avgick sedan han inte kunnat ge en förklaring till att VM-organisationen gett motsvarande 62 miljoner kronor till Fifa

Franz Beckenbauer har tidigare medgivit att det förkom felaktigheter i samband med Tysklands VM-ansökan, men har förnekat att det förekom mutor.

I uttalandet från Fifas etiska kommitté sägs att undersökningen i Tyskland kan komma att utökas och att "listan över möjliga överträdelser kan kompletteras när ytterligare information blir tillgänglig".

Tyskland tilldelades VM efter att i den avgörande omröstningen fått 12 röster, en mer än Sydafrika. En röst lades ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista