The Times om rysk dopning
Engelska tidningen The Times om rysk dopning.

The Times: Systematisk dopning i rysk simning

Rysk friidrott är avstängd på grund av systematisk dopning. Nu skriver den ansedda brittiska tidningen The Times att det även förekommit systematisk dopning inom rysk simning.

Bröstsimstjärnan Julia Jefimova har åkt fast för meldoniumdopning och riskerar livstids avstängning eftersom hon varit avstängd för dopning tidigare. Det är toppen av ett isberg, menar The Times, som avslöjar att en läkare legat bakom systematisk dopning inom simningen.

Den gemensamma nämnaren: läkaren Sergej Portugalov. 

Enligt den brittiska tidningen har läkaren rekommenderat simmarna att ha samma dopningspolicy som friidrottarna och har, enligt vittnesuppgifter till The Times, haft ett apotek med dopningspreparat som han sålt under en tävling i Moskva.

The Times uppger att två ryska simmare testats positivt för bloddopningsmedlet epo, vilket skulle ha mörkats av förbundet och simmarna därmed sluppit straff.

Det höjs nu röster för att stänga ute ryska simmare från OS-deltagande.

– Det måste finnas meningsfulla konsekvenser - allt annat vore inte rättvist mot de rena idrottarna. Vi vill helst ha alla länder med i OS, men det kan inte ske på bekostnad av de rena idrottarnas rättigheter, säger Travis Tygart, vd för den amerikanska antidopningbyrån, till The Times.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista