John Guidetti och Richard Henriksson.
John Guidetti och Richard Henriksson. Foto: TT och SR.

Turkiet-Sverige: Två frågor Henriksson vill ha svar på

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson listar tre springande punkter hos Erik Hamréns landslag inför torsdagskvällens landskamp mot Turkiet.

1. Ta vid där man lämnade

Det är mer än fyra månader sedan nu, play off-segern över Danmark. De flesta har börjat blicka fram emot EM, alla kommer ihåg Zlatans matchvinnande mål i Köpenhamn.

Men vad få verkar ha på näthinnan är att Blågult rent organisatoriskt och inte minst försvarsmässigt gjorde två väldigt bra landskamper.

Min förhoppning är att landslaget kan ta vid mot Turkiet, även om det förstås var länge sedan senare matchen och en del av spelarna då inte är med i startelvan nu.

Men ett kompakt försvarsspel, varför inte en bit ner i banan, och en hållen nolla borta mot Turkiet; då är jag jättenöjda med hur Sverige 

2. En springande målskytt bredvid Zlatan

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic fick ledigt från den här matchen, vilket jag tror inte minst är en bra gest från landslaget till PSG - att låta Zlatan vila lite extra inför klubbens säsongsdefinierande CL-kvartsfinalmatcher mot Manchester City. 

Nu startar John Guidetti och Marcus Berg tillsammans, de två som fajtas om att få platsen bredvid Zlatan i EM-premiären.  

Berg har visat att han kompletterar Zlatan på ett bra sätt. Jobbar hårt, söker mycket ytor bakom motståndarnas backlinje och agerar spets i straffområdet.

Guidetti har inte lika många minuter tillsammans med Zlatan, men är å andra sidan het efter en fin vinter med klubblaget Celta Vigo i Europas bästa ligatopp. Och han har i landslaget visar att han utan problem kan foga sig efter Zlatan och sättet som krävs av landslagets "andreforward".

Delikata problem för Hamrén att välja, särskilt som man ju i den här matchen inte kan testa dem med Zlatan.

Men det finns ju en till ingrediens inte helt oviktig för en anfallare. Om någon av Berg och Guidetti kliver fram och gör mål i landslaget kommer det förstås väga mycket tungt och förmodligen ge den lilla fördelen i Hamréns bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista