Fredrik af Petersens (t.v.) och Bernie Ecclestone
Fredrik af Petersens (t.v.) och Bernie Ecclestone. Foto: SR och TT.
Fredrik af Petersens F1-blogg

F1-förarna i uppror mot F1-basen

Otroligt men sant. En revolution mot Bernie Ecclestone är på gång. Inte bara från stallcheferna utan också från förarna.

I Melbourne körde man för första gången efter ett nytt kvalsystem som alla efteråt sa var rena rama fiaskot. På söndag morgon hade alla teamchefer ett möte och bestämde att gå tillbaka till det gamla redan i Bahrain. Men då hade de inte räknat med herrar Ecclestone och Jean Todt, Fia-presidenten. De hade dragit genom det nya kvalet och känner sig nu förolämpade att teamcheferna har agerat självständigt och offentligt protesterat.

De två har skickat ett brev till alla där de skall rösta om de vill behålla kval 3 eller ej. Inte ett ord om att ändra de två första kvalen.

Men den här gången verkar det som om den pyrande revolutionen mot Ecclestone är på väg att slå ut i full kraft. För det är inte bara teamcheferna som är med i myteriet utan också förarna.

I Melbourne hade man inte tid att träffas men på väg hem satt de flesta i samma plan och hade massor av tid på sig att diskutera det hela. Och det gjorde man. Sebastian Vettel satt tillsammans med sin gamle chef Christian Horner, Red Bulls motorsportchef Helmut Marko och Toto Wolff från Mercedes.

Alla tre mycket tunga namn.

Lite överaskande men ack så befriande kom Sebastian fram till att även om det råder lite kaos just nu i formel 1 så håller kapten Ecclestone och hans gäng fast vid sin felaktiga kurs.

Enligt Marko är förarnas uppror antagligen det enda som kan få de herrar som bestämmer att ändra sig. Det som fått förarna att protestera är att de kände sig hjälplösa efter kvalet.

Enligt det mail som alla teamchefer fick skulle de till igår, onsdag 23/3, svara ja eller nej om de ville behålla kval 3. Inte ett ord om nr 1 och 2. Enligt uppgift röstade man nej eller avstod.

Red Bull stöder förarnas uppror och antagligen också Mercedes.

I brevet som förarna skrivit står det bl.a. att man trycker på för att innehavaren av de kommersiella rättigheterna och alla andra ansvariga skall se över ledarskiktet. Ord och inga visor. Och också modigt. Visst har det förkommit kritik tidigare men alltid mer eller mindre anonymt. Slut med det.

Är det Mercedes som kanske ligger bakom ordvalet? Det är nämligen mer eller mindre det samma som de har använt i diskussioner med den engelska investmenfirman CVC, som äger de kommersiella rättigheterna. Fiat och därmed Ferraris högste chef Sergio Marchionne tillhör inte heller Ecclestones fan klubb och hans kollega hos Mercedes Dieter Zetsche har bägge krävt en förändringoch framförallt en föryngring. Enligt icke bekräftade uppgifter lär Renault vara med i den här anti Ecclestone klubben.

Ecclestone system har fungerat länge. Men har man fyllt 84 är det dags att pensionera sig och låta någon annan ta över. Många höga chefer och sponsorer har retat sig på vad han har sagt den senaste tiden.

Bernie Ecclestone sa en gång att skall han lämna formel 1 måste man bära ut honom med fötterna först. Behövs nog inte. För har man ceo från världsomspännande koncerner, alla teamchefer och förare emot sig och kanske snart också CVV emot sig har man kanske inte val längre. Och man får inte glömma att Ecclestone själv en gång har sagt att han är bara anställd av CVC.

De närmaste veckorna kommer att bli mycket spännande. Antagligen alldeles för sent för att slå ner upproret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".