Marcus Anjemark (t.v.) och Carl Sylvan.
Marcus Anjemark (t.v.) och Carl Sylvan. Foto: Per Kahl/SR.

Sylvan och Anjemark jagar OS-plats på Mallorca

5:53 min

Styrkta av sportsliga framgångar i USA i januari, brons i Världscupen i Miami och en tolfte plats på VM, jagar 49:er-seglarna Carl Sylvan och Marcus Anjemark en OS plats på Mallorca den kommande veckan.

Sverige har redan klara OS-platser i fem av seglingens tio klasser, och det finns möjlighet till ytterligare två i 49:er och Nacra 17 när de sista europeiska nationsplatserna till Rio OS skall fördelas. Det gäller att vara bästa inte redan inkvalade europeiska nation i Trofeo Princesa Sofía som tävlingen i Palma på Mallorca heter.

Framgångarna i USA tidigare i år har gjort att Carl Sylvan och Marcus Anjemark har skaffat sig ett försprång framför sina svenska konkurrenter i klassen.

Totalt är det tre svenska båtar som varit inblandade i jakten på en OS biljett i 49:er klassen. Fritjof Hedström tillsammans med Victor Västernäs, och Victor Bergström tillsammans med Niklas Düring är de andra två svenska båtarna som är med i kampen om att få segla i OS.

Alla besättningarna har genomgått förändringar Victor Västernäs och Niclas Düring har bytt rorsman med varandra.

Carl Sylvans tidigare gast Otto Hamel tvingades avbryta OS satsningen, och nu seglar Sylvan i stället med Marcus Anjemark.

I världscuppregattan i Miami i januari slog duon till med en tredjeplats, Sveriges hittills största framgång i 49: er klassen.

– Vi har hittat ett väldigt bra samarbete tillsammans, säger Carl Sylvan till Radiosporten, och Marcus Anjemark fyller i:

– Vi har gjort precis det vi vill göra, och för varje dag lär vi oss och får utdelning på det vi gör. Jag kom in med ny energi och Carl fick ny energi, så fick vi tid till att göra om lite grunder som man annars inte vill göra, säger Anjemark.

Någon oro över att de goda resultaten i USA skulle ha varit en tillfällig formtopp har Sylvan och Anjemark inte. Att båten man hade framgången med i USA är på väg att skeppas till Göteborg och att man skall använda en annan båt i kvalregattan stör inte heller.

– Båtarna är ganska lika och vi har självförtroende för att båten i som skall användas i Palma är minst lika snabb som den i USA.

För att vinna en nationsplats till OS gäller att vara bästa inte redan inkvalade europeiska nation.

Belgien, Ryssland Schweiz och Grekland är de främsta konkurrenterna.

Belgien var 31:a Schweiz 46:a och Ryssland 51:a på VM i USA, där Sylvan och Anjemark var 12:a.

Belgien var å andra sidan 12 platser bättre än bästa svenska båt vid VM 2015.

Förbundskapten Magnus Grävare bedömer chansen till större än 50 % att Sverige skall ta den sista nationsplatsen. Men han påpekar också att det dessutom behövs bra resultat i EM i Barcelona och världscupen i Hyerés i april för att övertyga SOK om att skicka en 49: er till Rio.

Sverige har möjlighet att segla till sig ytterligare en nationsplats till OS i regattan på Mallorca.

Det handlar om den nya OS klassen Nacra 17, en katamaran som seglas av en mixad besättning.

Där står hoppet till Ida Svensson och Rasmus Rosengren, som precis som i 49: er klassen måste vara bästa inte redan inkvalade europeiska båt. En uppgift som kan bli svår, men inte helt omöjlig för den unga KSSS besättningen Ida är 18 år och Rasmus 20.

Både Nacra besättningen Svensson och Rosengren och Carl Sylvan och Marcus Anjemark blev nyligen uttagna att ingå i det svenska landslaget. Carl Sylvan har tidigare varit med i landslaget men förvann ut truppen då han var utan gast förra sommaren.

FOTNOT:
Sedan artikeln skrevs har vägen till OS blivit något enklare.
I och med att ingen afrikansk båt anmält sig till start på Mallorca har Afrikas kontinentplats delats ut till Belgien, som var sista okvalade nation på VM 2015.

Nu återstår Sverige, Ryssland, Schweiz, Grekland, Nederländerna och Finland i striden om den sista OS platsen i 49:er.


Sverige är redan OS-klart i fem seglingsklasser:

Finnjolle:
Max Salminen.

Laser radial:
Josefin Olsson.

470 herr:
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.

49:er FX:
Lisa Ericson och Hanna Klinga.

Laser:
Här har SOK inte lämnat klartecken till någon seglare, men Jesper Stålhiem som vann VM tidigare i Mars lär få representera Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista