Janne Olsson fintas bort av Johan Cruyff under VM 1974.
Janne Olsson fintas bort av Johan Cruyff under VM 1974. Foto: Twitter.

Janne Olsson minns Cruyffs fint från 1974: ”Och där ligger jag...”

Janne Olsson om att bli bortfintad av Cruyff: "Vad är det som sker tänkte jag"
2:33 min

Sveriges tidigare högerback Janne Olsson var den förste att bli bortfintad av Johan Cruyffs patenterade ”Cruyffint”, under VM 1974.

Janne Olsson minns den omtalade händelsen i VM-mötet 1974 mellan Nederländerna och Sverige med värme.

– Det kom en löpboll ner mot hörnflaggan. Johan Cruyff före och jag efter honom, ettrig som katten, han fintade inlägg och jag glidtacklade perfekt tyckte jag. Men han slår ju inte inlägg utan han klackar den bakåt och lyfter in bollen med andra foten, säger Janne Olsson till Radiosporten och fortsätter:

– Där ligger jag och tänker ”vad är det som händer?” Det var helt ofattbart. Jag minns fortfarande min förvåning. Det är underbart måste jag säga.

Olsson mottog beskedet om Cruyffs bortgång med stor sorg.

– Det är djupt tragiskt tycker jag. Så ung och familj och alltihopa. Det är djupt tragiskt för fotbollen. Han är kanske världens bästa fotbollsspelare.

Vad är det som gör att Cruyff i ditt tycke är världens bästa fotbollsspelare?

– Jag mötte honom fyra gånger. Han var intelligent och hade en känsla för hela planen. Släppte bollen till medspelare, hade split vision och var målfarlig och snabb. Han hade de kvaliteter som jag tycker att en forward ska ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".