Isa Tidblad Keskikangas. Foto: Svenska Thaiboxningsförbundet.
Världsmästaren i thaiboxning, Isa Tidblad Keskikangas. Foto: Svenska Thaiboxningsförbundet.

13-åriga Josefin tränar med världsmästaren i thaiboxning

10 min

Veckans avsnitt av Juniorsporten handlar om thaiboxning. Hos klubben Tip Muay Thai tränar 13-åriga Josefin Dargren tillsammans med världsmästaren Isa Tidblad Keskikangas. Häftigt, eller hur?

Tip Muay Thai har flera aktiva som ska vara med på VM som avgörs nu i maj. Bland dem Isa Tidblad Keskikangas som tillsammans med Anna Strandberg tränat Josefin och nu flyttat upp henne från barngruppen till tävlingsgruppen, eftersom hon är så duktig.

– Jag lär mig jättemycket av dem och att träna med dem ger mig motivation, säger Josefin.

Men än så länge får hon bara gå så kallade diplommatcher, där det bara är tillåtet med viss kontakt men inga sparkar mot huvudet tillåts och där ingen vinnare utses. Så är det till det att man blivit femton år. Då räknas man som junior och får matcha efter andra regler. Och sedan från 18 års ålder räknas man som senior och kan börja gå matcher mot de allra bästa.

Boxning, armbågar, knän och sparkar ingår i en thaiboxningsmatch.

Josefin tränar oftast fyra gånger i veckan och varje träningspass är då en och en halv timme.

– Jag vill bli så bra jag kan och bli världsmästare, säger Josefin.

Hos Tip Muay Thai tar man emot barn från sex år men de får ju då inte gå matcher och nybörjargruppen drar igång på hösten.

Pernilla Johansson som själv varit världsmästare och som driver klubben berättar att föräldrar sällan oroar sig för att deras barn ska bli skadade.

– Tvärtom. Man förstår att man lär sig självförsvar och får självförtroende. Vi har mycket säkerhetstänk när vi tränar så det förekommer inte skador så ofta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista