Växjö-spelare firar ett av målen i mötet med LHC.
Växjö-spelare firar ett av målen i mötet med LHC. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Linköping-Växjö 1-4

Växjö har vänt kvartsfinalserien mot ett skärrat LHC

1:36 min

Nu är det plötsligt fördel för Växjö i SM-kvartsfinalen mot Linköping. Efter stensäkra 4-1 på bortaplan har man vänt matchserien från 0-2 till 3-2.
På påskdagen kan därför en plats i semifinalen säkras på hemmaplan.

Linköping inledde i svindlande hastighet, ledde kvartsfinalserien med 2-0 och hade möjlighet att gå fram till 3-0 i matcher i måndags.

Då lyckades Växjö vinna på bortaplan och följde upp genom att vinna hemma med 3-1 i onsdags - och plötsligt var det kvitterat till 2-2 i möten.

Fullspäckat av självförtroende tog smålänningarna också ledningen i den så viktiga femte drabbningen.

Efter att LHC radat upp några vassa chanser i början, som Christopher Nihlstorp räddade, kontrade Adam Byström Johansson in 1-0 till bortalaget. Detta efter slarv av Linköping.

Jens Jakobs kunde kvittera i den första rysarperioden inför 8 024 åskådare och tabelltrean verkade i det läget vara starkt på gång.

Då slog Tuomas Kiiskinen till genom en solouppvisning i början av den andra perioden. Efter att först ha prickat stolpen tog anfallsstjärnan vara på sin egen retur.

Därefter agerade Växjö enormt stabilt defensivt och släppte till ytterst få lägen - samtidigt som man slog till så fort chansen dök upp offensivt.

I förra matchen bjöd Linköpings back Carl Dahlström på ett grovt felpass fram till avgörande 3-1 för Växjö - och nu var det Anton Karlsson som gjorde samma sak. Frie Sakari Salminen gjorde inget misstag då han överlistade David Rautio fram till samma siffror.

Växjö kontrollerade den sista perioden fullständigt och ökade dessutom på till 4-1 genom Joakim Hillding.

På söndag kan laget säkra en plats i semifinalen i sin egen arena.


Linköping-Växjö 1-4 (1-1, 0-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10.44) Adam Byström Johansson (Calle Rosén, Niclas Lundgren), 1-1 (16.50) Jens Jakobs (Anton Karlsson, Broc Little).

Andra perioden: 1-2 (4.42) Tuomas Kiiskinen (Joakim Hillding), 1-3 (15.06) Sakari Salminen.

Tredje perioden: 1-4 (9.04) Joakim Hillding (Sakari Salminen, Ville Leino).

Skott: 19-33 (6-9, 5-12, 8-12).

Utv, Linköping: 3x2. Växjö: 2x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, och Aleksi Rantala, Finland.

Publik: 8 024.

Växjö leder med 3-2 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista