Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello
Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svensk succéstart i Göteborg

Två svenskar red in bland de tre bästa i första delen av världscupfinalen i dressyr. Går det lika bra i påskdagens avslutning vill en av dem byta häst - till ståhejet vid prisceremonin.

Holländaren Hans Peter Minderhoud vann cupfinalens första del före Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel. Inga resultat tas med till den avslutande küren på påskdagen. Däremot får de bästa från fredagens grand prix-dressyr gå i sista startgruppen när allt avgörs.

Men vilken betydelse har då resultaten i första delen?

– De är viktiga för intrycket hos domarna och det egna självförtroendet, men också för att man vill vara i sista startgrupp, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

– Det blir lätt så att alla vet att de starkaste rider på slutet, tillägger hon.

På fredagen startade Vilhelmson och Don Auriello bland de första. Det började inte bra. Hästen ville galoppera på fel ställe, när man rider på en linje rakt fram mot domarna.

– Man gör halt och hälsar. Sen ska hästen trava fram. Men då började han galoppera...

Vilhelmson och Don Auriello samlade sig dock till en finfin andraplats. Strax före Patrik Kittel på 17-åriga hingsten Watermill Scandic - en duo som med åren har samlat många fans.

På presskonferensen efteråt fick Kittel frågan om hästen stördes av det ljudliga stödet från läktarna. Han svarar med att beskriva Scandic som "en mycket speciell karaktär", och lägger till:

– Jag älskar när de applåderar! Vi behöver att folk är glada när vi kommer in, vi behöver att folk vill se oss. Jag är glad att de stampar i golvet, även om min häst blir lite nervös. När jag rider mitt program sitter de ju faktiskt stilla.

Värre var det under prisceremonin med de tre bästa, ståhej, holländsk nationalsång och en del väntan för tvåan och trean. Scandic krumbuktade och ville helst sticka därifrån.

– Han blev skrämd på en hingstshow för många år sedan. Sen dess har han inte fungerat på prisutdelningar. Skulle vi få en bra placering på söndag ska jag försöka låna frugans häst, säger Patrik Kittel.

Hans hustru Lyndal Oatley från Australien kom på tolfte plats i cupfinalens första del, och hennes häst får inte ridas av någon annan deltagare så länge tävlingen pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista