Henrik von Eckermann på hästen Giljandro van den Bosrand.
Henrik von Eckermann på hästen Giljandro van den Bosrand. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bra finalstart för von Eckermann

Henrik von Eckermann fick en klart godkänd start på världscupfinalen i Göteborg. Han red felfritt i den inledande tidshoppningen, och tiden räckte till en 13:e plats.

Att rida en hinderbana på tid ställer speciella krav. Varje hundradels sekund kan bli viktig, till skillnad mot i vanlig hoppning där man "bara" behöver klara en viss tidsgräns.

Fredagens tidshoppning, som är den första av världscupfinalens tre delar, var det som gjorde Henrik von Eckermann mest orolig i förväg.

Hans häst Giljandro van den Bosrand är inte så rutinerad på högsta nivå. Den hoppar högt, men tar långa galoppsprång mellan hindren och kan få det svårt på trånga banor inomhus. Men i Scandinavium gick det bra, med tanke på förutsättningarna.

– Jag kanske kunde kapat några sekunder till. Men i slutänden handlar det om vilken plats man har, påpekar Henrik von Eckermann.

Han hade som mål att vara bland de 15 bästa av 36 startande, och klarade det. Placeringarna i finalens två första delar avgör vilka ryttare som får delta i finalrundorna på annandag påsk, och hur många felpoäng de får med sig.

– Hästen kunde inte hoppa bättre, säger von Eckermann efter fredagens runda.

– Kan jag få till ett par nollrundor till tror jag att det räcker rätt långt.

Han var mera nervös i förväg än när tävlingen nu börjat.

– Det är värst dagarna innan. När jag sitter på hästen är jag så fokuserad på att göra mitt bästa, säger 34-åringen från Ripsa utanför Nyköping.

Men på påskaftons kväll väntar en ny utmaning, med svårare hinder att ta sig över.

– Vi kommer att få se en helt annan bana. Banbyggaren har redan förvarnat om att det inte kommer att bli så många nollor, för han vill inte ha det. Korten kommer att mixas, förutspår den ende svensken i världscupfinalen.

Fransyskan Penelope Leprevost vann tidshoppningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".