Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello i Göteborg
Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello i Göteborg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vilhelmson Silfvén tvåa i världscupfinalen

Vilhelmson Silfvén: ”En kluven känsla”
2:57 min

Tinne Vilhelmson Silfvén red in på andra plats i världscupfinalen i dressyr i Göteborg. Holländaren Hans Peter Minderhoud vann. Patrik Kittel slutade strax utanför prispallen på fjärde plats.

– Jag är oerhört glad över en andra plats och över hur fin Don Auriello var att rida. Det är en kluven känsla. En chans att vinna som jag inte klarade, men jag är ändå nöjd med prestationen, säger Tinne Vilhelmson Silfvén till Radiosporten.

Finalens sista del var kür, med program och musik som de tävlande valt själva.

Tinne Vilhelmson Silfvén hade lottats att gå ut först av de fem högst rankade ryttarna i sista startgrupp. Hennes häst Don Auriello, ofta kallad ”Anton”, visade imponerade elegans och liksom dansade igenom programmet till musik av rockgruppen The Who.

Vilhelmson blev fyra i världscupen både 2013 och 2014. Nu ville hon så gärna nå högre. Men det fanns svåra konkurrenter.

Holländaren Hans Peter Minderhoud vann finalens första del i fredags, och slog till igen med en kür som gav nästan en hel domarpoäng mer än svenskans.

Patrik Kittel startade sist av alla, i ett läge där Minderhoud ledde tävlingen före Tinne Vilhelmson Silfvén.

Kittel och hans Watermill Scandic har ett kürprogram med musik av Depeche Mode, som nästan andlöst följdes av de drygt 11 000 åskådarna i ett utsålt Scandinavium.

Hans poäng från domarna möttes av ett allmänt "neeej" när det presenterades i arenan.

Emilie Nyreröd gjorde sin första världscupfinal och kom på en klart godkänd 14:e plats med 17-årige Miata. De hade ett helt nytt program i küren, med högre svårighetsgrad än tidigare.

Dressyr är en gren där Sverige har visst hopp om medalj i Rio. I de tre senaste OS har det svenska laget placeringarna 6-4-5. Men mycket ska till för att slå någon av toppnationerna Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Flera av de allra bästa ryttarna saknades i världscupfinalen. Holländaren Edward Gal är skadad, tyska Isabell Werth har haft problem med hästarna, och brittiska OS-mästarinnan Charlotte Dujardin har en tvist med hästägare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".