Foto: lisanorden.se och TT
Foto: lisanorden.se och TT

Svenska OS-hjälten i drama: ”Jag knockades och domnade bort”

Lisa Nordén: ”Vaknade av att ett revben petade in i lungan”
7:36 min

Lisa Nordén vann OS-silver senast, och jagar nu en plats till Rio. Hör om krocken, knocken och chocken på träningspasset härom dagen.

På den glada sidan: Triatleten Lisa Nordén har just nu en OS-plats i Rio de Janeiro – även om den biljetten nu måste försvaras under våren. Dessutom måste Sveriges olympiska kommitté (SOK) säga sitt.

På den mer smärtsamma sidan finns minnet av den rysliga olycka som inträffade på ett löppass förra veckan i Australien, där hon just nu har sin träningsbas.

– Det hängde en stor trädstam ner över stigen. Min träningskompis är kortare och sprang under stammen. Men jag tittade ner på stigen och på mina fötter. Plötsligt brakade jag rakt in i trädet, berättar Lisa Nordén för Radiosporten på telefon från Runaway Bay på Australiens östkust.

– Jag slocknade helt enkelt, och vaknade till när jag ligger på marken. Jag fick ett rejält skrapsår i pannan som det blödde ifrån. Träningskompisen började till och med gråta, men jag kom till sans ganska fort.

Har det gett några konsekvenser för din träning?

– Nej, jag har lyckats få den träningsdos jag och min tränare hade planerat in. Men vi har simmat en hel del efter det, och jag vaknade härom morgonen av att det gjorde ont, när ett revben petade in i lungan lite grann.

Jag vaknade härom morgonen av att det gjorde ont, när ett revben petade in i lungan lite grann

Nu är Nordén utan tvekan på gång igen inför nästa världscuptävling, den 9 april just i närheten av staden där hon nu bor.

Hör henne berätta om hur det sedan gäller att pussla ihop tävlingsschemat i april och maj för att försvara den ”New Flag”-plats i Rio-OS som hon just nu har.

Och hör hennes påminnelse hur eländigt jobbig hennes vår var 2012, månaderna före det OS i London där hon tog ett bejublat silver och fick ett enormt folkligt genombrott i Sverige med bland annat Radiosportens Jerringpris.

Och vi minns hur det lät under loppets slutsekunder när medaljdramatiken i Hyde Park var som hetast.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".