Henrik von Eckermann på hästen Giljandro van den Bosrand.
Henrik von Eckermann på hästen Giljandro van den Bosrand. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

OS-mästaren hoppade bäst i cupfinal

Schweizaren Steve Guerdat, som är regerande OS-mästare, vann världscupfinalen i hoppning i Göteborg. Henrik von Eckermann slutade på 15:e plats.

Finalens sista del bestod av två rundor med olika banor. Henrik von Eckermann och hans Giljandro van den Bosrand fick ingen bra start, med två rivningar och ett tidsfel i första rundan.

Därmed skickades Eckermann neråt i tabellen, från 13:e plats efter de första finaldagarna till 18:e inför sista rundan. Bara 20 ryttare fick delta i avslutningen.

Men väl där gjorde Henrik von Eckermann och Giljandro en godkänd avslutning, med bara en rivning, och avancerade något till 15:e plats totalt.

Höll för trycket

Ryttarna hade med sig sina placeringar från tävlingens två första delar, omräknade till nedslag. Efter dagens första runda var schweizaren Steve Guerdat i ledningen med noll fel. Tysken Daniel Deusser och holländaren Harrie Smolders delade andraplatsen med tre fel, som båda hade med sig från finalens tidigare delar.

I sista rundan gick Smolders ut först i topptrion, och satte press på konkurrenterna med en felfri hoppning. Men Deusser gjorde samma prestation, och ökade trycket på Guerdat ännu mer.

Schweizaren och hans häst Corbinian höll dock både nerver och allt annat i styr. De avslutade finalen med en ny felfri runda, och hyllades med stående ovationer av publiken i Scandinavium.

Utomhus väntar

Ingen annan svensk än von Eckermann hade kvalat in till världscupfinalen. Douglas Lindelöw, som miste sin topphäst Casello när den såldes i vintras, var närmast.

Inför sommarens OS har både Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson nya hästar på gång, som ska ersätta välkända trotjänare.

Om några dagar börjar utomhussäsongen, där varje landslagsryttare har gjort sin egen tävlingsplan i samråd med förbundskapten Sylve Söderstrand. I början av sommaren rids viktiga nationstävlingar. OS-laget tas ut efter dem, men före tävlingarna i Falsterbo i början av juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista