Foto:
Kamara, Starke Hedlund och Affane. Foto: Scanpix, Youtube och SVT Play

Här är spelarna som kan få genombrott i årets allsvenska

3:14 min

Amin Affane, Tinotenda Kadewere och Sebastian Starke Hedlund. Där har ni spelarna som kan sätta rejäla avtryck I fotbollsallsvenskan den här säsongen. Radiosporten har nämligen bett samtliga tränare i allsvenskan att ta ut en spelare som de tror får sitt stora genombrott den här säsongen.

Djurgården hade ifjol en trio som gick från okända spelare till allsvenska stjärnor i Kerim Mrabti, Nyasha Mushekwi och Sam Johnson. Tränaren Pelle Olsson tror sig ha ett par nya genombrottsnamn på gång i truppen.

– Jag tror Michael Olunga kommer göra väldigt bra ifrån sig. Jag tror även Tinotenda Kadewere som kom förra året har alla möjligheter. Han har väldigt goda tekniska egenskaper, får han till det kan han svara för väldigt spektakulära grejer, säger Olsson till Radiosporten.

En spelare som gör allsvensk debut efter flera år som ungdomsproffs utomlands är Amin Affane i AIK. Tränaren Andreas Alm har stora förhoppningar på den offensiva mittfältaren.

– En väldigt bolltrygg och modig spelare, säger Alm.

En annan spelare som gör allsvensk debut efter att ha varit ungdomsproffs i tyska ligan är Kalmars mittback Sebastian Starke Hedlund. Tränaren Peter Swärdh ser honom som en startspelare.

– Han har tagit stora kliv under försäsongen för oss, säger Swärdh.

Sen finns det spelare som redan etablerat sig i allsvenskan, men som tränarna hoppas på kunna ta ytterligare ett kliv. Sundsvalls tränare Roger Franzén tror att mittfältaren Runar Sigurjonsson kan göra en så bra säsong att han blir uttagen till fotbolls-EM i sommar.

– Jag hoppas och tror att han tar steg så att han kan kvalificera sig för Island i fotbolls-EM, säger Franzén.

Om SM-guldet kommer stå mellan Malmö FF och IFK Göteborg kanske det blir utvecklingen på de danska mittfältarna som avgör, för Allan Kuhn lyfter fram nye mittfältaren Anders Christiansen som spelaren som får ett genombrott den här säsongen medan Jörgen Lennartsson menar att Mads Albaek kommer växa ut ordentligt på Göteborgs mittfält.

Två anfallare lyfts även fram av tränarna. Örebros Alexander Axén tror att en skadefri Crespo Kamara kommer dominera i allsvenskan denna säsong och Hammarbys Nanne Bergstrand tror på en brassesuccé.

– Vår brasse Alex kan bli ett utropstecken den här säsongen. Han är både bra target och smart i sista tredjedelen. Han är en sådan som kan lukta sig till målchanser, säger Bergstrand till Radiosporten.


Tränarna om vilka spelare som får genombrott i år

Janne Andersson, IFK Norrköping: Eric Smith, Tesfaldet Tekie, Andreas Vaikla, Filip Dagerstål

Andreas Alm, AIK: Amin Affane och Niclas Eliasson

Jörgen Lennartsson, IFK Göteborg: Mads Albaek och Sabah Lawson

Roger Franzén, Sundsvall: Runar Sigurjonsson

Nanne Bergstrand, Hammarby: Alex

Allan Kuhn, Malmö: Anders Christiansen

Hans Eklund, Falkenberg: Alexander Jakobsen

Pelle Olsson, Djurgården: Michael Olunga och Tinotenda Kadewere

Peter Gerhardsson, Häcken: Samuel Gustafsson, Joel Andersson och Nasiru Mohammed

Jimmy Thelin, Jönköpings Södra: Anton Cajtoft

Alexander Axén, Örebro: Crespo Kamara

Billy Reid, Östersund (ass): Jamie Hopcutt

Roger Sandberg, Gefle: Joshua Nadeau

Peter Swärdh, Kalmar: Sebastian Starke Hedlund

Magnus Haglund, Elfsborg: Joakim Nilsson

Henrik Larsson, Helsingborg: Vill inte nämna någon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista