Collage inför Tjeckienmatchen. Foto: SR och TT
Foto: SR och TT

Experten: Tre check-punkter mot Tjeckien

0:57 min

Richard Henriksson om de tre största rubrikerna inför kvällens Tjeckien-match.

Kl 20.30: Vi sänder Sverige-Tjeckien

Kan Sverige vinna mot ett EM-lag?

Jag vet, det här är en träningsmatch som inte ger några poäng och den andra halvleken riskerar att förryckas på grund av en massa redan annonserade byten.

Men målen kommer fortfarande att räknas och jag tror inte man ska underskatta hur viktigt det är för Sverige att faktiskt vinna en match mot kvalificerat motstånd.

Tjeckien ska också spela EM, vann sin kvalgrupp före Island, Turkiet och Nederländerna. Om nu det är en indikator så är man tio platser ovanför Sverige på världsrankingen.

Erik Hamréns lag har dåligt facit mot lag av den kalibern, tyvärr på sistone såväl i träningsmatcher som i tävlingsdito.

Salomonsson och Lewicki spelar för EM-plats

Två allsvenska spelare i kvällens startelva, båda med mycket att spela för.

Emil Salomonsson debuterar i "stora" landslaget och gör det på en plats där Sverige har extremt svag konkurrens bakom givne Mikael Lustig. Inget av de tillgängliga alternativen förutom Salomonsson spelar ens högerback till vardags.

Därför har Blåvitts ytterback god chans att nå EM-truppen om han spelar bra i kväll.

Klarar han av att fylla på lika mycket i offensiven när det ställs högre krav för att sköta defensiven än i allsvenskan?

Lewicki stod för två otroligt bra insatser mot Danmark i play off. Så pass bra att han nu konkurrerar med Ekdal om platsen bredvid Källström på mittfältet.

Jag tycker att Ekdal spelade ett bra försvarsspel mot Turkiet, något som annars känns som Lewickis signum. Kan MFF-aren trumfa det med att bidra med ett bättre passningsspel?

Isaksson inleder avslutningen

Blågults givne förstemålvakt de senaste 13 åren har nu deklarerat att han definitivt avslutar landslagskarriären efter EM.

Okomfortabel i spelet med fötterna, räddar aldrig straffar, förutom det har Isaksson alltid hållit hög klass i landslaget.

Framför allt är det jämnheten som imponerar, inte en enda dålig match på närmare 130 landskamper.

För jag vet inte vilken gång i ordningen har han haft en inte helt klockren period i klubblaget. Ändå vet man att han kommer att sköta sig i landskampen.

"Isak" är en på alla vis trygg individ, men det kan alltid vara vanskligt att annonsera att man slutar i landslaget innan sista turneringen är spelad.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista