Therese Alshammar.
Therese Alshammar. Foto: Maja Suslin/TT

Alshammar siktar mot sitt sjätte raka OS

Therese Alshammar: "Fokus ligger på EM"
2:57 min

38-åriga simmaren Therese Alshammar siktar mot sitt sjätte raka OS och en comeback efter ryggskadan hon drog på sig i somras.

I morgon onsdag får hon näst sista chansen att kvalificera sig för OS när en stor internationell tävling kommer till Stockholm och Eriksdalsbadet i form av Stockholm Swim Open.

Ryggen känns bättre, men det är inte under tävlingsdagarna i Stockholm som det gäller. Alshammar har i stället ställt in siktet på att ta sig till OS under EM i London senare i vår.

– I dagarna letar jag inte efter svar. Jag är jätteglad att den här tävlingen finns, men fokus för mig ligger på EM i maj, säger hon och fortsätter:

– Träningen från skadan och fram till nu har varit både upp och ned. Det tog lång tid i början men i höstas blev det bättre och bättre. Sen så har jag nyligen varit i USA med en väldigt lyckad träningsperiod.

Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark tror på Alshammars OS-satsning och menar att hon är ett bra exempel på att inte ge upp för tidigt samt att det ibland fixeras för mycket vid ålder i idrottsvärlden.

– Therese är en fantastisk idrottskvinna. Jag lutar mig mot henne när det är någon som tycker att den börjar bli för gammal. Therese visar att det går att fortsätta länge. Hon är otroligt proffsig och en förebild, säger Ulrika Sandmark.

Alshammar håller med om att fokuset på hennes ålder kan vara överdrivet.

– En del grejer är kanske lite mer relevanta när man blir äldre. Skador och den mentala aspekten som jag kanske tycker är mer intressant än själva ålderssiffran på en människa, säger hon.

Hur skulle ett sjätte raka OS smaka?

– Det skulle vara trevligt och väldigt, väldigt roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".