Foto: TT och SR
Foto: TT och SR

Henriksson: Här är min EM-elva

Henriksson: "Hoppas och tror Nilsson Lindelöf är med i en svenska EM-elvan"
0:56 min

Landskampen mot Tjeckien var den sista innan Erik Hamrén ska ta ut truppen till fotbolls-EM. Radiosportens expert Richard Henriksson är klar med vilka spelare han vill ha i truppen och bjuder här även på en EM-startelva.

Här är min startelva i EM-premiären:

Målvakt: Isaksson

Isaksson är helt given. Vågar Hamrén göra ett djärvt målvaktsbyte i slutet av en oavgjord förlängning inför straffarna om Sverige skulle hamna i ett sådant läge?


Backlinje: Lustig, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Olsson

Jag tycker att Victor Nilsson Lindelöf just nu är en man för startelvan. Lugn och trygg med bollen. Väldigt noggrann när han försvarar och så är han väldigt snabb, något som kompletterar Granqvist bra.


Mittfält: Durmaz, Ekdal, Källström, Forsberg

Det stora frågetecknet just nu är vem som ska spela bredvid Källström på innermittfältet. Ska jag välja här och nu - det är trots allt några månader kvar inklusive två till träningsmatcher - så är mitt val mot Irland Albin Ekdal framför Oscar Lewicki. Den förstnämnde är bättre på att lirka in bollar på anfallare mot ett samlat försvar, något jag räknar med att Irland kommer att ha.


Anfall: Ibrahimovic, Berg

Marcus Berg gjorde mål mot Tjeckien och han och Zlatan har under det senaste året hittat rätt i sin rollfördelning på planen. Därför är han mitt val framför Guidetti just nu.


Läs om matchen Sverige-Tjeckien här

Och här är min EM-trupp:

MÅLVAKTER

Andreas Isaksson

Robin Olsen

Patrik Carlgren

Kommentar: Isaksson given etta, Olsen håller som backup där CL-erfarenhet är ett plus. Jag tycker Nordfeldt är en bättre målvakt än Carlgren men då han inte spelar i Swansea får det bli AIK-målvakten som får den sista målvaktsplatsen.

FÖRSVARARE

Andreas Granqvist

Mikael Lustig

Erik Johansson

Martin Olsson

Victor Nilsson Lindelöf

Alexander Milosevic

Ludwig Augustinsson

Kommentar: Bra samling får både Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson som visade att de håller. Om Pierre Bengtsson kommer igång och får spela i Mainz kan han konkurrera med Augustinsson om en plats i truppen.

MITTFÄLTARE OCH ANFALLARE

Kim Källström

Albin Ekdal

Jimmy Durmaz

Sebastian Larsson

Oscar Lewicki

Pontus Wernbloom

Emil Forsberg

Erkan Zengin

Oscar Hiljemark

Zlatan Ibrahimovic

Marcus Berg

John Guidetti

Emir Kujovic

Kommentar: Ganska många självklara spelare här. Erkan Zengin hade ingen lyckad kväll mot Turkiet men var med hela kvalet och har potential som inhoppare. Jag tycker att Emir Kujovic visat tillräckligt för att vara med i EM-truppen. En stor och tung anfallare som kan göra skillnad när han kommer in från bänken. Därför väljer jag honom före Ola Toivonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".