Li Fen i aktion under OS-kvalet i bordtennis i Halmstad.
Li Fen i aktion under OS-kvalet i bordtennis i Halmstad. Foto: Björn Lindgren/TT

OS-kvalsuccé för svenskorna

OS-kvalet i Halmstad bjöd på en fantastisk avslutning. Både Li Fen och Matilda Ekholm kvalade in till Rio.

Ett hinder återstår dock. SOK måste ge sitt klartecken. Det har Matilda Ekholm fått erfara två gånger tidigare.

– Det känns fantastiskt bra nu. Jag har gjort allt jag kunnat och nu är det upp till SOK att besluta. Jag kan inte göra mer och jag har inte lagt så mycket fokus på det, sade hon.

Li Fen hade två tuffa defensivspelare att besegra för att nå hela vägen och säkra en OS-biljett. På ett mycket professionellt sätt och med taktik och vilja så gick det vägen.

– Jag är lättad. Det har varit en stor anspänning och jag har inte kunnat förbereda mig på bästa sätt på grund av skador, sade Li Fen.

Li tog enkelt ledningen med 3-0, men tappade oroväckande till 3-2 mot Viktoria Pavlovitj, Vitryssland. I det sjätte setet kom Li under 9-3 och de flesta väntade på ett avgörande set. Då tog sig Li samman och på ett mycket metodiskt sätt tog hon resten av poängen och vann med 11-9.

Ännu en defensivspelare stod på menyn för Li Fen i den direkt avgörande finalen om en OS-plats. När Li väl fick andra set med 12-10 mot Tetjana Bilenko, Ukraina, så rann det iväg i de två följande.

Det var en känslosam Li Fen som tog emot publikens ovationer.

– Jag vill tacka alla som har stöttat mig och jag känner en stolthet gentemot alla som hjälpt mig till detta, sade en lycklig och rörd Li Fen.

Matilda Ekholm gjorde också två gedigna insatser men föll i sin final på målfoto.

Matilda hade två matchbollar i skiljeset mot Li Jie, Holland, 10-9 och 12-11, men föll med 15-3.

– Tidigare lade jag mycket kraft och det kunde ta ett set för att komma över ilskan. Sedan ett år mediterar jag och nu går ilskan över efter bara någon boll, sade Matilda Ekholm.

Eftersom Tyskland kvalat in tre spelare men endast får ställa upp med två i singel blev det en extraplats att spela om under OS-kvalet och där ställdes de båda finalförlorarna mot varandra, Matilda Ekholm och Tetjana Bilenko, som Li Fen slog i sin final.

Matilda hade samlat alla krafter i pausen och kom mentalt stark ut till matchen. Det blev egentligen inte någon större dramatik utan Matilda höll sin spelplan och vann i fyra raka.

Två gånger tidigare, inför OS 2008 och 2012, har Matilda Ekholm klarat kvalet men fått nobben av SOK. Tredje gången gillt?

Mer om Bordtennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".