Foto: TT
Tallroth vann VM-brons. Foto: TT

Zakarias Tallroth: "Man är hungrig hela tiden"

"Man ljuger om man säger att man mår bra"
4:34 min

På EM för en månad sedan tävlade Zakarias Tallroth i 71-kilosklassen. När det nu är dags för OS-kval är det 66 kilo som gäller för Spartabrottaren Tallroth.

Han vann VM-brons i 71-kilosklassen i Las Vegas i höstas. För en månad sedan tävlade han på EM i samma viktklass. Men när det i helgen är dags för OS-kval är det 66 kilo som gäller för Zakarias Tallroth.

- Man ljuger om man säger att man mår bra, säger Tallroth mitt under ett intensivt träningsläger med landslaget.

Var det självklart för dig att välja 66 kilo?
- Det har inte alltid varit det men det känns som det var rätt beslut.

När bestämde du dig?
- Direkt efter VM i september. Då hade jag tagit medalj på VM och nästa mål blev naturligt att sikta mot OS. Då var det antingen att gå upp eller gå ner. Tråkigt nog är det lättare att gå ner än att gå upp, i mitt fall, även om man hade mått bättre nu om man hade gått upp. Men min brottning passar också en lättare vikt.

Hur funkar det att träna under bantningstiden?
- Jag kör i lite extra energi under träningspassen. Men man är lite skörare än vanligt. Man får vara lite försiktig med infektionsrisker.

I helgen är det alltså OS-kval, på 1300 meters höjd, i Mongoliska Ulan Bator. Efter VM-bronset i fjol hyllar förbundskapten Mohammad Babulfath Zakarias Tallroth.

- Han har extremt bra kondition och är en krigare. Ulan Bator är hög höjd. Du måste ha ork och fighterhjärta för att klara av det. Jag tror starkt på honom. Han är redan deffad och ska gå ner några kilo till. Min oro har varit skada för mentalt vet jag att han är stark, säger Babulfath.

Hur ofta tänker du på OS?
- Varje dag är en underdrift. Det är så mycket så man inte vet vad man annars skulle tänka på, säger Tallroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".