Karl-Erik Nilsson
Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: Maja Suslin/TT

Fotbollen förlorade klädstriden inför OS

Karl-Erik Nilsson ger inte upp klädkriget: "Det är ett tag till Rio"
2:48 min

De kommande olympiska spelen måste fotbollsspelarna och friidrottarna använda klädmärket som SOK väljer, mot förbundens vilja. SOK:s styrelse vann klädstriden.

– Det finns ingen annan fotbollsnation i Europa som tvingas bära en annan tävlingsdräkt än den man är van vid, sa fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson under SOK:s årsmöte.

Fotbollförbundet och Friidrottförbundet vill använda sina vanliga kläder under OS. SOK menar att de inte får använda något annat än det klädmärke som SOK har kontrakt med (just nu H&M).

Att använda andra kläder än normalt "kan minska möjligheterna att prestera på topp", sa friidrottsförbundets Toralf Nilsson.

SOK:s avgående ordförande Stefan Lindeberg kontrade med att han tycker det är synd att friidrotten och fotbollen avstått från att se till att funktionaliteten på H&M-kläderna ska vara bra.

De två tunga förbunden hade motionerat om att SOK:s nyttjande av förfoganderätten till tävlingskläder fr.o.m. OS 2018 ska bygga på frivillighet och samtycke från respektive förbund.

Den motionen röstades ner klart och tydligt på SOK:s årsmöte.

Alla förbunden ska inför Rio "skriva under ett papper" om att de lovar att bära rätt kläder under OS, avslutade Stefan Lindeberg den debatten med.

Men Karl-Erik Nilsson ger inte upp. Inte ens om att använda Adidas i OS i Rio, trots att det är helt uteslutet enligt SOK.

- Det är ett tag tills vi ska spela matcherna i Rio. Så vi får se, säger han till Radiosporten.

RF:s ordförande Björn Eriksson, som ett tag kandiderade till SOK-ordförandeposten, ropade högt och tydligt ut, efter mötets slut, att han står på Karl-Erik Nilssons sida i frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".